Gå til sidens hovedinnhold

Ordføreren i Ås på fisketur etter nye innbyggere

Artikkelen er over 1 år gammel

Det gjelder først og fremst studenter som ønskes velkommen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De skal få både kontanter og gavekort for å flytte til Ås. Dette utdyper ordføreren nærmere i Ås Avis den 10. september 2020.

Det er fjerde året Ås kommune deler ut penger til studenter som velger å melde flytting til Ås kommune. Det dreier seg om kroner 4000 utbetalt og et gavekort på kroner 1000 til bruk på kulturhuset eller kinoen. Dette yter kommunen for å vise at Ås-samfunnet setter pris på dem og at de er viktige innbyggere i kommunen.

I følge ordføreren er dette god butikk for kommunen med en inntekt på rundt 30 000 kroner i året pr. nye innbygger. Det viktigste er likevel at studentene deltar i lokalsamfunnet, får demokratiske rettigheter, at de er med i lokalvalgene og blir en politisk maktfaktor. Dette ser vi nå; for aldri før har det vært så mange studenter i kommunale styrer og utvalg; til og med en varaordfører.

Den kommunale administrasjon som ikke bor her, burde også ønskes hit som Ås-folk.

Jeg har foran meg et flott galleri av administrasjonen. Øverst troner rådmannen (kommunedirektøren). Nærmest kommer kommunalsjefen for Organisasjon og fellestjenester. Så følger ytterligere tre kommunalsjefer; for Oppvekst og opplæring, Helse og mestring og Teknikk, samfunn og kultur. En stabssjef (økonomisjef) hører også med. Videre følger åtte virksomhetsledere og et større antall enhetsledere, samt mange fagfolk ellers. Dessverre bor de fleste av denne flotte gjengen utenbygds.

Terje (54) har jobbet i sportsbransjen i 35 år – har opplevd sitt tøffeste år hittil

Tenk hva denne eliten kunne bidra med til en slunken kommunekasse. Når jeg tenker på ordførerens gode argumenter for å få studentene til å delta i lokalsamfunnet; nemlig å få demokratiske rettigheter i kommunen, og ikke minst å bidra med skatt og annen inntekt til kommunen; ja hva tenkte jeg da? Jo; på alle de ressursene kommunen kunne få glede og nytte av om noen eller flest mulige av kommunens ansatte kunne melde flytting til Ås.

Under diskusjonene og utredningene av de mange planene for utvikling av Ås kommune, ville det nok finnes eksempler på at bedre geografisk kjennskap til kommunen også kunne være nyttig for administrasjonen, planleggerne og planene. Deltakelse i kulturelt og sosialt liv i kommunen er også både berikende og viktig ved vurdering av utbyggingsplaner, blant annet med hensyn til naboforhold og historie.

Som en moden mann vet jeg også hvor viktig det er for meg å omgås «folk»; hva som rører seg og skjer i Ås? Når jeg er i eldresenteret, på biblioteket, på butikken eller kafeen; ja da treffer jeg nesten daglig tidligere trofaste tjenere i Ås kommune. Både historisk, sosialt og kulturelt beriker de vårt lokalsamfunn, og har glede av det selv! En slik framtid unner jeg også dagens kommunale tjenere. Derfor håper jeg at ordføreren i kommunens ukentlige avisannonse også tilbyr våre kommunale tjenere: «Meld flytting – bli en av Ås!»

Velkommen!

Arne Ellingsberg, Ås

Kommentarer til denne saken