Ordføreren vil ikke stanse skoleturneen til Camilla Hille: – Tvert imot vil jeg oppfordre de folkevalgte til å gjøre seg kjent med kommunen

Hanne Opdan første kommunestyremøte i Nordre Follo kommune.

Hanne Opdan første kommunestyremøte i Nordre Follo kommune. Foto:

Ordfører Hanne Opdan var svært tydelig da hun svarte på interpellasjonen fra Tønnes Steenersen (Frp) om hun ville stanse skoleturneen til Camilla Hille.

DEL

KOLBOTN: Tønnes Steenersen går i interpellasjonen kraftig til angrep på Hilles skoleturné, hvor hun snakker med virksomhetsledere og ansatte i kommunen.

LES OGSÅ: Frps Tønnes Steenersen med kraftig kritikk av Camilla Hilles (V) skoleturné: – Kan ikke sees på som noe annet enn et soloutspill

– En av problemstillingene dette stiller, er hvordan Venstres representant kan forholde seg direkte til virksomhetsledere og andre ansatte på de virksomhetene hun besøker. For oss andre er det en selvfølge at vi forholder oss til rådmann og ordfører, og ikke oppsøker andre ansatte i kommunen i tide og utide, skriver han i interpellasjonen.

Veldig positiv

Ordfører Hanne Opdan var tydelig i svaret på spørsmålet om hvorvidt ordføreren vil sørge for at denne type aktivitet ikke forekommer i fremtiden.

Nei, jeg kommer ikke til å stanse slik type aktivitet. Tvert imot vil jeg oppfordre de folkevalgte til å gjøre seg kjent med kommunen, svarte Opdan.

LES OGSÅ: Camilla Hille (V) legger ut på skoleturné: – Politikerne blir anklaget for ikke å bry seg. Det er veldig feil

– Jeg er veldig positiv til at folkevalgte reiser rundt til virksomhetene, man bør jo kjenne den kommunen man er valgt til å styre. De ansatte vet hvor skoen trykker og kan gi folkevalgte god informasjon om ulike utfordringer, sa ordfører Hanne Opdan.

Hun fortalte videre at det ikke finnes en lovregulering som begrenser en politiker, ansatt eller innbyggers rettigheter til offentlig informasjon.

– Heller tvert imot, sa Opdan.

– Både Grunnloven og Kommuneloven er ment for å fremme demokratiet og ikke hemme det.

Åpen

Steenersen mente ikke at problemet var at man besøkte virksomheter, men at Hille reiste alene rundt. Men også der fikk han motbør.

– Min kritikk gikk ikke ut på at man ikke skal besøke virksomheter og så videre for oss som er folkevalgte, men det er langt fra det til å legge ut på en turne som utvalgsleder på egenhånd. Jeg reagerer på at en slik turne blir brukt til propaganda mot Høyre, ikke at hun reiser på besøk, sa Steenersen i en replikk.

KRITIKK: Tønnes Steenersen (Frp) kritiserte Camilla Hilles (V) skoleturné.

KRITIKK: Tønnes Steenersen (Frp) kritiserte Camilla Hilles (V) skoleturné. Foto:


Flere representanter mente Hille hadde vært åpen om sine besøk, og også invitert med medlemmer av Utvalg for oppvekst, idrett og kultur.

LES OGSÅ: Sofiemyr-foreldre krever tiltak nå: – Vi må rive skolen og sette opp brakkeskole, vi trenger en løsning umiddelbart

Simen Bondevik (KrF) siterte til flere e-poster som Hille hadde sendt ut i forkant av besøkene.

– Jeg er glad for 100 prosent støtte fra ordføreren og at hun tolker lovene slik jeg gjør. En folkevalgt kan snakke med hvem hun vil, når hun vil om hva hun vil. Jeg kommer til å fortsette med mine besøk, til skoler, barnehager, biblioteker, fritidsklubber, ja akkurat dit jeg ønsker. Jeg vil også være inkluderende og invitere andre politikere med. Synd at Steenersen ikke ser verdien av slike besøk, han går glipp av mye med den holdningen, sa Hille.

- Skivebom

Jens Nordahl (MDG) mente interpellasjonen til Steenersen var skivebom:

– Jeg synes representanten Steenersen er en spennende og dyktig politiker. Men denne interpellasjonen er skivebom. Jeg har aldri hørt kritikk om en politiker som stiller godt forberedt. Hun har vært helt åpen om hva hun gjør. Han misforstår også at hun kritiserer skolen i Oppegård. Det gjør hun ikke. Hun kritiserer byggenes fysiske tekniske stand. Vi må høre på hva hun engasjerer seg i. Å prate med innbyggere og virksomhetsledere er viktig. Denne gangen rammes han selv av sin egen kritikk, sa Nordahl engasjert.

Kjøreregler

Knut Oppegaard (H) mente det er en ulik kultur fra de to kommunene som nå må bli sams.

– Jeg prøvde det samme i Oppegård tidligere. Og det ble ikke tatt så godt imot. Men jeg synes det er rimelig med kjøreregler. Derfor er jeg glad for presiseringene. Det er leit med så steile fronter. Virksomhetsbesøkene bør favne flest mulig i utvalget og varsles i rimelig tid, slik at så mange som mulig kan delta. Hvorfor ikke være inkluderende og rause? Samarbeid og åpenhet forbedrer muligheten til å bygge ned barrierer. Det er viktig og positivt at vi legger møtene til ulike virksomheter. Det er synd at leder Hille og nestleder Heløe var de eneste som møtte på Sofiemyr skole tidligere i uken. Jeg fikk vite dette for sent, og det kaller jeg ikke inkludering, sa Oppegaard.

Hille svarte på kritikken med at selv ikke hun visste om møtet på Sofiemyr skole før hun ble kontaktet for en kommentar samme dag som møtet fant sted.

Ordfører Hanne Opdan konkluderte med at interpellasjonen hadde ført noe godt med seg, da hun hadde bedt om mer opplæring av de folkevalgte om hvordan de skal forholde seg til ansatte, innbyggere og andre.

Artikkeltags