Gå til sidens hovedinnhold

Oslo anbefaler munnbind en rekke steder du fra Follo ferdes

Oslo kommune anbefaler alle å bruke munnbind i butikker, i kollektivtransporten og i drosjer.

OSLO: Svært mange pendler fra Nordre Follo og inn til Oslo, både for arbeid og fritidsaktiviteter. Nå blir det endringer i anbefalingene for Oslo, og meldingen var klar fra byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse i dag.

– I forrige uke hadde vi de nest høyeste smittetallene i Oslo noensinne, innledet byrådslederen.

Da beskytter du deg selv og andre, sa Johansen da han orienterte bystyret om koronasituasjonen onsdag ettermiddag, sa han.

Han påpekte at munnbindet også er en viktig påminnelse for oss alle om at pandemien ikke er over.

Les også

Helene Olafsen på topp på hitlistene: – Hinsides

Raymond Johansen bekrefter at det kan bli innført koronapass i byen, melder Avisa Oslo.

– Det kan bli innført. Men det er veldig viktig å være klar over følgende: det er ikke mulig å innføre koronapass uten samtidig å innføre inngripende tiltak som koronapasset kan gi oss fritak fra. Slik er loven. Så må vi også vurdere de etiske sidene, sier byrådslederen.

– Mitt og byrådets mål er å holde Oslo åpent. Samtidig skal vi holde Oslo åpent. Vi er klare for å gjøre det som trengs når det kreves.

Disse reglene gjelder i Nordre Follo

Mange pendler, som skrevet, inn til Oslo. Det kan her være greit å minne om de reglene som gjelder for folk i Nordre Follo akkurat nå.

  • Hold deg hjemme hvis du er syk med nyoppståtte luftveissymptomer – og ta koronatest.
  • Hold avstand til andre der det er mulig i det offentlige rom, gjerne en meter.
  • Vurder bruk av munnbind hvis det ikke er mulig å holde minst en meters avstand innendørs i det offentlige rom.
  • Vurder bruk av hjemmekontor når det er mulig.
  • Reduser antallet nærkontakter.

– Høyeste alvor

Raymond Johansen orienterte bystyret om koronasituasjonen i Oslo onsdag.

– Over 42.000 av befolkningen over 65 år har fått sin tredje dose. Vi er straks ferdige med den tredje dosen til de ansatte på sykehjemmene våre, og alle de prioriterte gruppene skal være fullvaksinert før jul, sier Johansen.

Han sier Oslo kommune tar de høye smittetallene på høyeste alvor.

– Vi har allerede innført flere tiltak. 41.500 elever i osloskolen testes nå to ganger i uka, og vi planlegger å utvide massetestingen hvis smittesituasjonen krever det, sier Johansen.

Les også

Ingen sure miner hos foreldrene selv om de måtte avbryte arbeidsdagen for å hente barna

Byrådslederen sier de venter på avklaring fra nasjonale myndigheter om når man skal påbegynne vaksinering av alle over 18 år med tredje dose.

– Ingenting tyder på at vi blir kvitt korona med det første, sier han.

Johansen er tydelig:

– Alle som bor i Oslo kjenner prisen for inngripende tiltak. Gjør vi det som er mer enn nødvendig og forholdsmessig kan det gjøre stor skade, sier han.

– Bruk munnbind

– På dette stadiet i pandemien må kravet til forholdsmessighet være strengere enn noensinne. Vi må gjøre det som trengs, men vi kan ikke risikere arbeidsplasser eller innskrenke folks frihet, dersom det ikke er strengt nødvendig. Men vi må likevel handle. Derfor gjennomfører vi en rekke tiltak som vi vet funker, som skader mindre.

Raymond Johansen har en klar oppfordring til Oslos befolkning, og det er nok å anta at oppfordringen også gjelder for folk fra Follo som skal pendle inn til hovedstaden fremover.:

– Er du syk, med luftveissymptomer, hold deg hjemme, sier han.

Les også

Banksjef suspendert med øyeblikkelig virkning etter avsløringer

Johansen oppfordrer alle til å følge de nasjonale retningslinjene for å hindre spredning av smitte, som testing og vasking av hender.

– Så må vi i dag igjen be Oslofolk om å trå til for å bremse denne smittespredningen. Folk må putte munnbindet tilbake i vesker og jakker igjen. Da beskytter du deg selv og andre. Nå er det en helt klar oppfordring fra Oslo kommune: Bruk munnbind i kollektivtrafikken, i butikker, på kjøpesentre og i taxi.

Høyre kritiserer

– Man snakker så mye om aldersgrupper fra byrådets side når man snakker om vaksinering. Jeg tror man også må se på geografi, sier Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg.

– Alle ønsker å slippe nedstenging av byen. Men da tror jeg det er viktig å sette inn tiltak også. Jeg er bekymret når akuttmottakene på sykehusene varsler, sier Rygg.

Kommentarer til denne saken