Ulveungen kan vente valper med sin egen far

Det nye Østmarka-paret: Her har et viltkamera knipset far og datter på vandring.

Det nye Østmarka-paret: Her har et viltkamera knipset far og datter på vandring. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

ØSTMARKA: - Det er veldig sannsynlig at det er far og datter som venter valper, sier Øystein Flagstad, seniorforsker ved Rovdata til NRK Østlandssendingen etter at det har kommet inn nye bilder av to ulver fra et viltkamera.

Den ene ulven er større om buken enn den andre, og Flagstad mener tispa åpenbart er drektig. Det er ventet at hun føder i disse dager.

- Det er ekstremt sjeldent at ulvefar parrer seg med datter, spesielt i Skandinavia. Det har vi bare sett to ganger på 35 år. Så det blir jo spennende å se hva resultatet blir. Det kan bli ingen eller færre valper, sterilitet hos hanner, det er stor variasjon. Vi må bare vente å se, sier Flagstad til ØB.

Fram til hunnen føder, vet ikke Rovdata eksakt hvor paret holder til. Flagstad vil følge med på viltkamerane i Østmarka og forventer at de eventuelle valpene vil tusle på egenhånd nærmere høsten. Da kan innhenting av ekskrementer til DNA-analyse starte og på vinteren vil man bruke spor for å se antall ulver.

- Da blir det endelig bekreftet at det er de to, sier Flagstad.

Forsvunnet nå: Dette bildet ble tatt av den drektige tispa Frøya i 2013 da paret slo seg ned i Østmarka. FOTO: viltkamera.nina.no.

Forsvunnet nå: Dette bildet ble tatt av den drektige tispa Frøya i 2013 da paret slo seg ned i Østmarka. FOTO: viltkamera.nina.no.

Forsvunnet nå: Dette bildet ble tatt av den drektige tispa Frøya i 2013 da paret slo seg ned i Østmarka. FOTO: viltkamera.nina.no.

Familien gikk i oppløsning da mor døde

Våren 2013 slo et ulvepar seg ned i Østmarka og fikk to valper. Tispa vandret over grensen fra Sverige. Ulvepar holder sammen livet ut, men tispa, som fikk navnet Frøya, er ikke observert siden 13. august 2013.

Fram til nå har hannulven, døpt Fenris, holdt til i Østmarka med datter og sønn. Toåringen har nå forlatt familien, selv om hannulver vandrer ut tidligere, gjerne mellom 12 og 18 måneder.

- Han har nok blitt igjen i flokken litt lenger ettersom moren døde da valpene fortsatt var små. Men da søsteren ble kjønnsmoden kan vi bare spekulere i hva som har skjedd i "heimen" mellom far og sønn, sier seniorforskeren litt humoristisk.

Her kan du se kart over hvor det er observert ulv i Østmarka

Ikke ideelt partnerskap

Det er mye innavl blant ulv i Skandinavia. Dersom det nye paret får valper som overlever, vil familien leve sammen. Men skulle det dukke opp ei tispe på vandring kan det tenkes at Fenris bytter tispe igjen.

- Som regel kommer det ikke nye dyr inn i en eksisterende flokk, men akkurat dette partnerskapet er jo ikke helt ideelt, sier Flagstad.

Hvor sønnen har blitt av, blir bare spekulasjoner. Mest sannsynlig har han vandret nordover eller østover.

Østmarka-ulvenes territorie strekker seg over 300 kvadratkilometer. Det er sør for Oslo, øst for E6 og vest for Øyeren, men i hovedsak holder de seg innenfor et område på 130 kvadratkilometer.

Siggerud-elever plukket opp restene etter ulvens julemiddag i Østmarka

Dersom du er på tur i skogen og kommer over fersk ulvemøkk, vil seniorforskeren gjerne at du sender det inn til din lokale avdeling av Statens Naturoppsyn (SNO). Der kan du også melde inn observasjoner. Ta en titt på rovbase.no så ser du hvor ulven er observert.

Her kan du lese flere saker om ulvene i Østmarka

Artikkeltags