NORGE/EUROPA: Både de som tilbringer uken hjemme og de som ferierer i utlandet bør stålsette seg for en varm uke. Er du på ferie i Vest-Europa denne uken vil du møte høye temperaturer når en ny hetebølge brer om seg. Allerede mandag snakker vi trolig omkring 40 grader i indre deler av Spania, ifølge vakthavende meteorolog ved Storm, Roar Teigen til Nettavisen.

– Det blir ny hetebølge i Europa og det er allerede veldig varmt i Spania. Dette brer seg videre inn i Frankrike, Sveits, Østerrike og Italia, forteller Teigen til Nettavisen mandag.

– Aller varmest blir det sannsynligvis i Frankrike, og vi snakker nok temperaturer opp mot 40 grader.

Kartet fra Meteoalarm, nettverket for europeiske meteorologer, viser hvor det er sendt ut faremeldinger på gult og oransje nivå.

Obs! Meteorologene opplyser på Twitter at kartet over har fått feil dato. Det skal stå onsdag 24. juli.

Også i juni herjet en hetebølge i Europa. Flere temperaturrekorder ble knust og flere land ble rammet hardt. Amerikanske meteorologer kunne melde at med en gjennomsnittstemperatur på 15.9 ble det slått ny rekord for juni globalt.

I USA rammet ekstremvarmen forrige uke. Til sammen seks personer har dødd som følge av varmen. Også verdens nordligste permanent bebodde bosetning, Alert i Canada, nådde uvanlig høye 21 grader i helgen.

Over 30 grader i Norge

Også her hjemme blir det varmt, tross litt skyer og nedbør særlig mandag. Mens det var varmt i Nord-Norge forrige uke, starter de uken noe kjøligere, men mot slutten av uken bader stort sett hele Norge i sol.

– Det er litt mer uttrykk for skyer på Vestlandet, men så blir det bedre utover uken også her. Det blir veldig varmt og i indre strøk i Sør-Norge snakker vi opp mot 30 grader lokalt og vi kommer helt sikkert til å passere 30 grader noen steder også.

Norsk hetebølge

Statsmeteorolog Siri Wiberg fortalte også søndag til NRK at vi kan få hetebølge i Norge den kommende uken.

– Hetebølge er definert som over 25 grader, fem dager på rad. Det kan hende det blir, fortalte hun.

Wiberg spår at det er Østlandet og Telemark som vil få de varmeste temperaturene.

Det er særlig fra torsdag og fredag at det blir varmt, og fra onsdag venter meteorologen lite nedbør i hele landet. Storm.nos oversikt melder om opp mot 29 varmegrader i Oslo onsdag og 31 torsdag. I Bergen ventes opp mot 30 grader fredag, viser deres oversikt og det samme gjelder Trondheim. Lenger nord lar varmen altså vente litt på seg igjen, men Storm.nos oversikt spår så mye som 28 grader på det meste i Tromsø lørdag.

– I Nord-Norge blir det noe kjøligere og mer ustabilt, men mot slutten av uken blir det varmere igjen. Det blir generelt veldig varmt i Norge, sier Teigen.

– Det er bare å forberede seg på våkenetter og på å måtte kaste mye klær.