Gå til sidens hovedinnhold

Statsadvokaten ber Follo-politiet om mer etterforskning

Artikkelen er over 5 år gammel

I 2013 henla Follo-politiet en overgrepssak etter bevisets stilling. Nå har statsadvokaten i Oslo bedt om at Follo-politiet gjenopptar etterforskningen.

OSLO/FOLLO: Det hele startet i 2012 da en kvinne på Østlandet skulle sette på en DVD med Himmelblå, skriver VG.

I stedet kom det opp bilder av overgrep mot barn. Ektemannen innrømmet senere at dette var hans bilder, og at dette var noe han hadde slitt med i 15 år.

Det viste seg også at mannen hadde en dom på seg fra 2006 om besittelse av overgrepsbilder. Noe som var ukjent for mannens ektefelle.

– Det var et sjokk for henne den gangen og livet hennes raste sammen, sier kvinnens bistandsadvokat Marijana Lozic til VG.

Henla saken

Follo-kvinnen syntes det ble enda tyngre da Follo-politiet henla saken etter å ha brukt lang tid på å komme i gang med avhør og etterforsking etter at hun anmeldte mannen.

Kvinnen fikk mistanke om at mannen hadde forgrepet seg på deres felles barn, men Follo-politiet brukte lang tid på å komme i gang med avhør.

Ektemannen ble kun dømt for besittelse av overgrepsbilder av mannen, og ble dømt i 2013.

Etter dommen ble ektemannen igjen anmeldt. Denne gangen var det datteren som anmeldte faren, men også dette forholdet ble henlagt av Follo politidistrikt.

Purret

Bistandsadvokat Marijana Lozic var ikke fornøyd med Follo-politiets håndtering av saken, og begynte å purre både skriftlig og muntlig. Uten å få gehør for dette.

– Jeg ville at politiet skulle forklare for jenta og hennes mor hvorfor saken ble henlagt. Jeg ville at de skulle se henne, sier Lozic til VG.

Etter møtet med Follo-politiet valgte Lozic å klage til Statsadvokaten i Oslo.

– I møtet fikk jeg bekreftet min oppfatning av hvor svakt politiet hadde etterforsket saken. Det fremsto ikke som politiet hadde sett på de to sakene til søstrene i sammenheng, og påtalelederen var heller ikke klar over at den anmeldte ektemannen var dømt to ganger for besittelse av overgrepsbilder av barn, sier Lozic.

Nekter

I slutten av oktober fikk Lozic svar fra statsadvokaten. Henleggelsen av saken fra datteren gjøres om, og Follo-politiet må gjenoppta etterforskningen.

– For meg er dette en avgjørelse som viser at politiet har etterforsket for svakt, og at henleggelsen ikke er riktig, sier Lozic.

Mannens forsvarer advokat Jørn Mejdell Jakobsen sier at mannen benekter enhver form for seksuell kontakt med datteren.

Påtaleansvarlig for straffesaken i Follo-politidistrikt, sier det ikke er noe dramatikk i avgjørelsen fra statsadvokaten om å omgjøre henleggelsen.

– Vi er enige med statsadvokaten i at henleggelsen skulle omgjøres, sier påtaleleder Hilde Bøch Høyer til VG.

Det er statsadvokat Kirsti Elisabeth Guttormsen, som har omgjort politiets henleggelse.

Ny sak

Årsaken til at saken igjen er kommet opp i dagen, er at ektemannen igjen er under etterforskning for besittelse av overgrepsbilder av barn.

Politiet i Hedmark har beslaglagt titusentalls bilder hos mannen.

Han er også anmeldt for overgrep mot sin stedatter. Også i dette tilfelle benekter mannen å ha hatt seksuell kontakt med stedatteren.

Mannen har samtykket til varetektsfengsling i to uker i den nye overgrepsbilde-saken, men har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet.

Kommentarer til denne saken