Fredag den 13. har vært ulykkesdagen i 700 år

KJETTERBÅL: Kong Filip den smukke lot alle tempelriddernes ledere arrestere fredag 13. oktober 1307.

KJETTERBÅL: Kong Filip den smukke lot alle tempelriddernes ledere arrestere fredag 13. oktober 1307.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Fredag den 13. har vært regnet som en uheldig dag siden middelalderen. Det er jo ren overtro, men hvordan fikk denne dagen et så ulykksalig rykte?

På denne dagen i 1307 fikk kongen av Frankrike, Filip IV, lederne av Tempelriddeordenen arrestert. Ridderne i den katolske klosterordenen, som skulle beskytte pilegrimer på vei til Jerusalem, ble anklaget for blant annet djeveldyrking, mord, homoseksualitet og kjetteri.

Mange av ridderne ble torturert til å tilstå, og brent på bålet.

Den farlige dagen

I kristen tradisjon står langfredag fremst i køen av faktorer som gir fredag dårlig karma, fordi Jesus ble korsfestet en fredag. Det heter ikke langfredag for ingenting.

Ellers har fredag som ulykkesdag mange forskjellige forklaringer fra ulike verdensdeler og tidsepoker. Det skal ha vært på en fredag at Eva fristet Adam til å spise det forbudte eplet, og både syndfloden og ødeleggelsen av Salomos tempel skal ha skjedd på denne ukedagen. Gud skal ha stoppet byggingen av tårnet i Babel denne dagen.

Tallet og dagen ble en skummel kombo

Tallet 13 blir ofte forbundet med ulykke og overtro. Mange høyhus mangler trettende etasjer, og ombord fly finner du ikke seterekke nummer 13. Ifølge etikette skal man ikke har 13 til bords, visstnok fordi alle 13 vil dø i løpet av et år.

Jesus delte sitt siste måltid med sine 12 disipler. Nummer 13 ved bordet skal ha vært Judas, som senere forrådte Jesus. Det er også forfektet tro på at Satan var Guds 13. engel. Det skal også være uheldig å ha 13 bokstaver i navnet sitt, og de gamle hinduene mente at det brakte ulykke å være 13 til stede i ett rom.

Fredag er oppkalt etter Frøya, den norrøne gudinnen for sex og fruktbarhet. Selv om fredag var en ulykkesdag i eldre, norsk folketradisjon, forteller også eldre tradisjoner at fredag var en god dag.

Ingen vet sikkert hvordan det har seg at fredag den 13. har fått rotfeste som en ulykkesdag.

Færre skader enn man skulle tro

I dag er vel dagen mer som en kuriøsitet å regne. Tryg Forsikring og DNB Skadeforsikring finner ikke noe grunnlag for å tilsi at det skjer flere bilskader på fredag den 13. enn andre dager. Tryg Forsikring opplever tvert imot 16 prosent færre bilskader på denne dagen. Kanskje det er fordi flere holder seg hjemme?

Artikkeltags