Pasientombudet ber om hjelp for å få oversikt

Åpen dør: Pasient- og brukerombud Anne-Lise Kristensen og teamleder for kommunale helse- og omsorgstjenester Oddvar Faltin vil gjerne komme i kontakt med folk i Follo. FOTO: KARIN HANSTENSEN

Åpen dør: Pasient- og brukerombud Anne-Lise Kristensen og teamleder for kommunale helse- og omsorgstjenester Oddvar Faltin vil gjerne komme i kontakt med folk i Follo. FOTO: KARIN HANSTENSEN

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Pasientombud Anne-Lise Kristensen vil vite mer om hvordan det står til i Follo.

DEL

OSLO: Pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus, Anne-Lise Kristensen, ønsker å vite mer om hvordan forholdene er i Akershus og spesielt Follo.

– Etter å ha lest om flere hendelser i Oppegård kommune føler jeg at vi trenger mer oversikt over hvordan det er i hele regionen. Vi har kun hatt ansvaret for Akershus siden 1. januar. Det tar litt tid å få full oversikt. Den beste oversikten får vi fra innbyggerne selv, oppfordrer Kristensen.

Hun får støtte av teamleder for kommunale helse- og omsorgstjenester Oddvar Faltin.

– Det er mange som ikke vet at vi eksisterer og hva vi jobber med, sier han.

Tredjepart

Mange av dem som tar kontakt med pasientombudet er allerede i en vanskelig situasjon, og har ofte behov for støtte fra en tredjepart.

– Vi er noen pårørende og berørte kan snakke med. Vi skjønner at det de opplever er ille, og kan hjelpe dem med å sortere tankene og levere en eventuell klage, forklarer Faltin.

Terskelen er lav for å få hjelp og bistand fra ombudet.

– Vi er her for alle. Hvis vi mener at det er grunn til å sende en klage, kan vi bistå med det. Det er helt klart lettere å klage for andre enn for seg selv. Det er ikke selve klagene vi er glade i, men det å hjelpe noen i en vanskelig situasjon, sier Kristensen.

Kristensen forteller at de også er der for ansatte.

– Det er mulig å være anonym. For vi vet det kan være vanskelig for ansatte å klage på forhold på arbeidsplasser.

Råd

Pasientombudet er ikke en advokat som går til sak. Men et rådgivende organ som også bistår og representerer.

– Vi vet at mange er redde for å klage fordi de er redde for å bli behandlet dårlig etterpå. Vår erfaring er at det ikke skjer. Det er mulig å klage på en god måte, sier Kristensen.

Ofte er det kulturen innad i institusjonene som må endres, mener de to.

– Vi tilbyr oss derfor å komme til institusjoner for å gi gode råd om hvordan ting kan bli bedre, forteller Faltin.

– Vi er ingen instruksjonsmyndighet. Dermed blir vi heller ikke sett på som firkantede, sier pasientombud Anne-Lise Kristensen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken