FOLLO: Med væromslaget er også en del av snøen som har kommet, gjort om til vann, slaps eller is. Mange steder kan dette bety utfordrende kjøreforhold, eller gangforhold for den saks skyld.

Mildere luft

Når ØB snakker med trafikkoperatør Hans Are Dahl i Statens vegvesen ved kvart over ti-tiden tirsdag, sier han at det ikke har vært den store pågangen av meldinger om glatte veier i Follo i løpet av dagen.

– Men en og annen glatt vei har det vært. En del av det vi har fått, går på en del kommunale veier med mindre trafikk. Noe går på de veiene som er mer vintervei, hvor det ikke saltes, men strøes, og på grunn av regnet har tiltakene dårligere effekt. Men det har ikke vært den store pågangen i dag, heldigvis. Nå er det jo ikke værendring lenger, men mer en videreføring av i går, sier han.

Mandag var det sendt ut farevarsel om glatte veier.

– Mye mildere luft før det i løpet av torsdagen blir kaldere igjen. Dette betyr også glattere veier, skrev meterologene, ifølge Nettavisen.

Mandag kveld meldte Politiet i øst om svært vanskelige kjøreforhold, spesielt på E6 syd for Oslo og til Svinesund.

– Kjør meget forsiktig er vårt tydelige råd til samtlige bilister. Vi har hatt mange utforkjøringer på E6 i ettermiddag og kveld, meldte de.

Varierende

Når ØB snakker med Dahl tirsdag formiddag, er det andre kjøreforhold på de store veiene enn kvelden før.

– På E6 og E18 har det gått mye trafikk i dag, og den lille ishinna som lå i morgentimene har blitt kjørt bort. Det er vått, men med en gang man kommer ut av hovedveien, kan det være litt mer varierende, sier han.

Også på de største av småveiene begynner forholdene å bli bra.

Hvordan været vil påvirke kjøreforholdene videre fremover, er vanskelig å si så mye om.

– Det kommer an på hvordan været påvirker veibanen. Det går på hvor mye det saltes, strøes, og om sanda får festet seg eller det blir mer regn. Folk får følge med på Yr og se hva som skjer med været i området de bor. Det kan være lokale forhold som også spiller inn, og nordre del av Follo kan være annerledes enn sør i Follo, og så videre.

God margin

Generelt gjelder det å kjøre etter forholdene. Og Dahl understreker at man ikke skal lese ØB mens man kjører.

– Man bør gjerne ta en liten sjekk før man kjører ut om hvordan forholdene er, og beregne god tid før man starter. Det gjelder hele tiden fremover mot jul og i romjula. Det kommer til å være veldig varierende vær fremover, så det er greit å legge på en god margin.

– Og det er mange som skal ut og kjøre langt nå fremover.

– Ja, men det gjelder også på korte turer at man må ha god tid. Kommer du ut på en vei og blir liggende i et brøytetog eller saltetog, da går det i førti.

Da er det fort gjort å falle for fristelsen til å «gønne» litt på når man først har kommet seg forbi, for å ta igjen det tapte.

– Det er mye som kan gå gærent selv på en tur som tar en halvtime, understreker han.

Mer regn

Tirsdag ettermiddag og kveld er det ventet mer nedbør i Follo, uten de store temperaturøkningene. Vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe anslår at det kan bli en grad eller to, og vil holde seg på det nivået før det går ned litt igjen natt til onsdag.

– Det pendler litt, sier han.

Selv om temperaturene ligger rett over null, ser det ut til at nedbøren tirsdag kommer som regn.

– Og da kan det bli litt glatt hvis bakken er kald.

Nedbøren går ganske fort forbi, før det blir oppholdsvær igjen.

Ifølge Walløe kommer det nedbør også onsdag kveld.

– Da kan det komme litt mengde, men det blir ganske kortvarig. Det er litt spennende hvilken form det tar, og det kan være sludd eller regn.

Videre utover i uken vil temperaturene gå nedover igjen, og på julaften er det meldt temperaturer nede i -16 grader i Ås.