Pensjonistene glad for Aps pensjonsendring

URETTFERDIG: Tuva Moflag (Ap), Per Nygård (60+ Langhus), leder av Akershus Pensjonistforening Sigmund Kristoffersen og Inger Lise Andresen (Ap) er enige om at 0,75 prosentordningen slår feil ut.

URETTFERDIG: Tuva Moflag (Ap), Per Nygård (60+ Langhus), leder av Akershus Pensjonistforening Sigmund Kristoffersen og Inger Lise Andresen (Ap) er enige om at 0,75 prosentordningen slår feil ut. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

De siste tre årene har pensjonistene hatt en reallønnsnedgang siden lønnsveksten har vært lav.

DEL

SKI: Dagens pensjonsordning går ut på at pensjonistene får lønnsveksten minus 0,75 prosentpoeng. Siden lønnsveksten har vært lav de tre siste årene, har det ført til at pensjonistene faktisk har fått mindre kjøpekraft.

– Arbeiderpartiet forslag om å gå bort fra denne ordningen er vi veldig positive. Vi har fått inntrykk av at 0,75 prosentordningen har vært hugget i stein, sier leder av Akershus Pensjonistforening Sigmund Kristoffersen.

LES OGSÅ: Tuva Moflag forlater ordførerstolen

Forslaget fra Arbeiderpartiet er at pensjonistene skal få halvparten av lønnsveksten hvis det går i pluss eller minus.

– For oss er dette så viktig, at vi allerede neste år vil innføre denne ordningen, sier Tuva Moflag som er på vei til Stortinget etter valget.

LES OGSÅ: Statsviter beregner: Tre inn på Stortinget fra Follo

– For at dette skal gå, må Ap ha flertall på Stortinget, sier Kristoffersen. – Vi kan ikke leve med reallønnsnedgang i flere år. Så her vil vi følge med.

Folketrygden

For Pensjonistforeningen er det viktig å få bort 0,75-prosentordningen, da denne ordningen har vist seg å slå negativt ut når lønnsveksten er lav.

– Det var et viktig forlik da det ble vedtatt. Men det var når lønnsveksten var høy. De tre siste årene har avdekket en svakhet ved ordningen, og nå må vi prøve å rette på dette, sier Tuva Moflag.

0,75-prosentordningen gjelder kun folketrygden.

Inger-Lise Andresen er både Ap-politiker og pensjonist. Hun mener forslaget fra Ap er bra, men mener også at det er de med minst pensjon som bør få mest.

– Alle pensjonister er forskjellig. Vi kjemper kanskje ikke for det samme hele tiden. Men å gå ned i lønn, vil vi ikke, sier hun.

Krav

Pensjonistforeningen har flere krav til politikerne.

– Vi vil ha «slippen» vår tilbake. Det er ikke alle som er digitale. Og så vil vi ha tilbake forhandlingsretten vår. Nå har vi bare drøftingsrett, og da kan vi bare ta til takke med det som blir tilbudt, sier Kristoffersen.

Han får støtte av Per Nygård fra 60+ Langhus.

– Forhandlingsretten er det vår forening vil ha tilbake. Selv om vi ikke får streiket på samme måte som bøndene, går i hvert fall tilbud og krav til Stortinget. Det blir ikke stoppet hos ministeren, sier Nygård.

– Det som er sikkert, er at uten pensjonistene stopper Norge, konkluderte Tuva Moflag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken