Bestefar på 84 år tok mastergrad

Sigurd Birkelund fikk overrakt blomster fra Svanhild S. Kvernaas som er leder  av Seniorakademiet i Oppegård

Sigurd Birkelund fikk overrakt blomster fra Svanhild S. Kvernaas som er leder av Seniorakademiet i Oppegård

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I studiegruppen kunne Sigurd Birkelund vært bestefar til hele gjengen. Mye av historien det ble forelest om, har han opplevd selv.

DEL

Oppegård: Birkelund fikk blomster og heder da Senior- akademiet i Oppegård var samlet til semesterstart.
 

– En kjempeprestasjon i høy alder og gjennomført med stil, mente lederen for akademiet, Svanhild S. Kvernaas, som overrakte blomsterbukett foran en fullsatt sal.
 

Ordfører, Ildri Eidem Løvaas, finner det inspirerende, og synes 85-åringen er et eksempel til etterfølgelse.
 

Alder har aldri vært noe hinder for Sigurd Birkelund. Da han fikk spørsmål fra nominasjonskomiteen om å stille til valg for Ap, etter å ha vært ute av politikken i åtte år, var svaret: Selvfølgelig!
Studenttilværelsen gikk han tilbake til etter langt fravær. Han avsluttet mellomfag i historie på 60 tallet, etter å ha tatt juridisk embedseksamen i 1956.
Kortversjonen av Sigurd Birkelunds yrkesaktive liv er som følger: Byråsjef i Kirke- og undervisningsdepartementet, direktør i Edruskapsdirektoratet og formann i trygderett.
Birkelund synes ikke prestasjonen i utgangspunktet er så stor.
 

– Egentlig er det mange i min alder som kunne gjort det samme. Det var også en del eldre på studiet mitt, men det var bare meg som meldte seg opp til eksamen. De andre var nok litt yngre en meg, smiler 84-åringen.

LES OGSÅ: Hedret for 70 år i lokalpolitikken

Dyktig veileder

Mastergraden Birkelund tok var i historie, og temaet var; «Kulturliv under okkupasjonen». Temaet kom han frem til i samråd med veilederen sin. Veilederen var den nye direktøren ved Det norske Nobelinstituttet, Olav Njølstad, som opprinnelig kommer fra Oppegård.
 

– Vi hadde et flott samarbeid, med mange gode diskusjoner. Største utfordring med masteroppgaven var det tekniske, men heldigvis hadde jeg en yngre venn som hjalp meg. Studieteknikken hadde nok også endret seg litt på 50 år. På studiet ble jeg bare møtt med positivitet, og følte ikke at alderen var noe tema. Jeg tenkte ikke på at jeg opptok en studieplass, men i ettertid har jeg tenkt at jeg har en forpliktelse. Du kan ikke bare legge beslag på samfunnsressurser uten å gi noe tilbake. Det er ingen vits i å samle på tomme titler, mener Birkelund.
 

Han setter stor pris på at det har blitt vist interesse for noen av de funnene han gjorde. Et av funnene handler om at teatrene prøvde å unngå «nazifisering» av teaterlivet, og at de klarte det. Birkelund var selv ti år da okkupasjonen fant sted. Noe han husker meget godt. Interessen for historie fikk han allerede i 1939. I en alder av ni år.

– Masterstudiet ville jeg ha tatt om igjen, men jeg innrømmer at det var mer krevende enn jeg hadde trodd, avslutter han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken