ÅS: Mandag morgen fikk Mikael Djurstedt en opplevelse som tilhører sjeldenhetene. Da han gikk ut på terassen sin i Stenerudveien i utkanten av Ås fikk han nemlig øye på en gaupe.

- Gaupen sto vel en femti meter unna, på jordet utenfor huset mitt, forklarer Djurstedt.

I likhet med de fleste nordmenn var dette første gang Djurstedt hadde sett det sjeldne dyret.

- For omlag fire eller fem år siden så jeg spor etter en gaupe, men dette er første gang jeg ser en i levende live.

God respons

Djurstedt tok et bilde som han senere publiserte i Facebook-gruppa "Ås kommunes venner". Bildet har i skrivende stund fått over 650 likerklikk, og en rekke folk har kommentert. Flere utrykker misunnelse i kommentarfeltet. Djurstedt er også fornøyd med å ha fått med seg dyret.

- Jeg synes den er veldig fin å se på, men jeg vil ikke ha den her, for da forsvinner rådyrene. Nå starter jo snart jaktsesongen, så da må gaupen være et annet sted.

Heldig

Annette Bjørndalen Søreide fra Dyrebeskyttelsen Norge mener også at Djurstedt har hatt flaks.

- Gauper er ganske sky for mennesker, samtidig som de sjeldent beveger seg helt ned i boligområder. Det er større sjanse for at du ser en del andre dyr før du ser en gaupe, for å si det sånn, forklarer hun.

Søreide sier at gauper i utgangspunktet ikke er farlige, men anbefaler likevel å holde avstand.

- Gauper er jo rovdyr, og alle rovdyr skal behandles med respekt, men gauper utgjør kke noen særlig trussel for oss mennesker. De er på størrelse med en medium stor hund, og så vidt jeg vet har det aldri blitt rapportert noen angrep fra gauper på mennesker. Hvis du ser en gaupe er det beste du kan gjøre å holde avstand og nyte muligheten til å se et så spennende dyr.