ENEBAKK: – Vi har utarbeidet en tiltale mot mannen, og den vil nå bli forkynt, sier politiadvokat Øystein Rusnes i Follo politidistrikt til Romerikes Blad.

I februar 2013 aksjonerte politiet mot en gård på Flateby i Enebakk, etter bekymring for hundeholdet i kennelen. I låven fant de en stor cannabisplantasje, samt 110 hunder, deriblant chihuahuaer.

Politiet har tiltalt mannen i 40-årene for cannabisdyrking, men foretok seg ikke noe rundt hundeholdet.

Benekter forholdene på gården

– Han har vært inne til avhør hos oss i sommer der han nekter straffskyld, han benekter også å ha kjent til forholdene på gården.

Mannen kommer til å bli tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven paragraf 37 og paragraf 24. Strafferammen på slike lovbrudd er opp til ett år i fengsel.

Les dyrevelferdsloven her (ekstern lenke)

Ble henlagt

Grunnen til at det først nå blir tatt ut tiltale mot mannen, er at anmeldelsen ble levert av Dyrehjelperne så sent som 18. juni i fjor sommer.

Saken ble deretter henlagt grunnet bevisets stilling 5. september 2014. Henleggelsen ble senere klaget inn og statsadvokaten mente at saken måtte etterforskes videre.

LES OGSÅ: Chihuahuaer tilbake på cannabisgården i Flateby

Etterforskningen har pågått gjennom vinteren og våren, og det er denne etterforskningen som ligger til grunn for tiltalen.

– Hvorfor det har tatt så lang tid er fordi det har vært en svært sammensatt sak. Anmeldelsen ble også levert veldig sen,t og når den i tillegg først ble henlagt så har det tatt lenger tid enn man kanskje skulle ønske, forklarer politiadvokaten.

Saken blir mest sannsynlig berammet i Follo tingrett utpå nyåret.

Etterforsket saken selv

Frank Alm Haugen, styreleder i Dyrehjelperne, forteller at de overleverte en hel perm med dokumentasjon som angivelig beviser utbredt dyremishandling, da de anmeldte saken.

– Vi leverte en oversikt over alle hundene som var tilstede på gården, det var et stort arbeid som tok veldig lang tid. For oss var det viktig at alt kunne dokumenteres eller verifiseres, forteller han.

Alle dyrene som er dokumentert i av Dyrehjelperne har konkrete bevis og skal tåle en rettsak.

LES OGSÅ: Fant cannabis på gården også i 2008

Det var et stort arbeid å få oversikten over alle dyrene og alle fakta i saken.

– Når vi leverte vår dokumentasjon på politihuset fikk vi beskjed om at vi hadde etterforsket saken ferdig for dem. Det var nok sagt på fleip, men det er litt sannhet i det også.

Kritisk til tidsbruken

Alm Haugen er kritisk til at etterforskningen har tatt så lang tid, spesielt med tanke på at det allerede i 2008 var beslag av dyr på gården.

– Dyrehjelpen mener at det har tatt alt for lang tid før man har kunnet tiltale han, man må huske på at dette funnet ble gjort tilbake i 2013. Dette er en viktig prinsipiell sak som omhandler dyrs rettigheter, det må man ta på alvor.

Romerikes Blad har uten hell forsøkt å komme i kontakt med mannen som nå blir tiltalt.