[Fredriksstad Blad]  – Parasitten er nå påvist i Uddevalla, og det er bare et spørsmål om tid før den kommer til Norge, sier veterinær Hermod Nilsen.

Han mener det nå er viktigere enn noen gang at hundeeierne betaler de 225 kronene det koster å medisinere hunden mot parasitten «dvergbendelorm», framfor å forsøke å kjøre ulovlig over grenseneovergangene mellom Norge og Sverige.

Det er for eksempel bare 105 kilometer fra Uddevalla til Svinesund, 140 kilometer til Fredrikstad og 221 kilometer til Oslo.

– Smitten befinner seg ikke langt herfra. Det går fort i våre dager, og smittefaren er stor fordi folk reiser mye mer enn før, sier veterinæren til Fredrikstads blad.

For et par hundrelapper får du veterinærens stempel i hundens EU-pass, og kan dermed trygt passere grensekontrollen på grønn sone.

Mattilsynet har lenge fryktet at den lille parasitten skal overføres fra svensk rev og til norsk natur. Skjer dette, kan den gi mennesker dødelig smitte.

– I Sveits smittes nærmere 40 personer i året. Den er ikke farlig for hunder, men parasitten kan være dødelig for mennesker. Den kan ligge latent i 12 år, sier veterinær Hermod Nilsen.

– Derfor må hundeeiere medisinere kjæledyrene sine, før de kan passere grensen mellom Norge og Sverige, sier han.

Tidligere kunne folk medisinere hundene selv, mens Mattilsynet for en tid tilbake innførte tvang.

– Folk slurvet. Dermed ble det påbudt å medisinere hunden i påsyn av veterinær.

– Noen klager og mener dette er både dyrt, byråkratisk og bortkastet?

– Bortkastet er det i alle fall ikke, fordi det er en reell fare for at parasitten kan komme til landet. Jeg anbefaler folk å kjøpe tablettene som skal til i Sverige, fordi de der kan kjøpes uten resept, og koster halvparten, sier han.

– Du må gi hunden tabletter to ganger. Etter første gang kan du være borte i fem dager. Andre tablett skal gis etter fem dager. Da kan du være borte i 28 dager. Deretter må du fornye kuren innen 28 dager er gått, for å følge reglene, forklarer veterinær Hermod Nilsen.

Han opplyser at han selv tar et honorar på 125 kroner for jobben, og at tablettene i Norge koster 100 kroner.

– Vi kontrollerer mange, og vår erfaring er at folk er så godt som 100 prosent lovlydige, med noen få unntak, sier tollsjef på Svinesund, Wenche Fredriksen.

– Lesere hevder de aldri blir stoppet, selv om de reiser mye med hund over grensen?

– Når folk reiser fra Norge til Sverige, er det svensk tollvesen som kontrollerer. Når de kommer tilbake, eller det er turister som kommer til oss, er det vi som kontrollerer. Vi stanser ikke alle, men vi tar stikkprøver, og spør alltid etter dokumentasjon på kuren, forsikrer tollsjefen.

– Hvor ofte tar du syndere?

– Ikke ofte. Vi kontrollerer dette på vegne av Mattilsynet, og det har hendt at noen er sendt tilbake til Sverige, fordi papirene ikke har vært i orden.

– Hva skjer i slike tilfeller?

– Hundeeieren må oppsøke svensk veterinær, og oppholde seg ett døgn i Sverige, før de får komme inn i Norge igjen.

– Det lønner seg altså ikke å ta «en spansk en», hvis du har vært på «harrytur» med ikke-medisinert hund?

– Nei, i så fall kan du få et ufrivillig opphold i Sverige, ler tollsjefen.

Parasitten kan påføre mennesker såkalt «ekinokokkose».

Lidelsen gjør seg utslag i svulstlignende prosesser ulike steder i kroppen, der larvene utvikler seg. I alvorlige tilfeller kan hjerne eller lever påvirkes.

Det kan ta lang tid før symptomer opptrer. (ANB)