Er du ikke abonnent ennå? Prøv ØB+ og papiravisen i fire uker for kun 99 kroner

SKI: Veterinærinstituttet har varslet Mattilsynet om at det er funnet fransk hjerteorm på en rev i Ski kommune. Fransk hjerteorm er en parasitt som kan gi alvorlig sykdom hos hunder, men den er ufarlig for mennesker.

– Det er ikke grunn til å slutte å gå turer i skogen med hunden, men vi ber hundeeiere på Østlandet om å ta noen forholdsregler, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver i Mattilsynet, i en pressemelding.

– Dette er ikke en parasitt som kan smitte til mennesker. Parasitten er utbredt i Sverige, spesielt på Koster, og Danmark og resten av Europa, men det er første gang vi nå har funnet den i Norge, sier Tronerud.

Jegeren var Anders fra Fjell

Reven som fikk påvist parasitten i avføringen, er en ung tispe skutt i Ski. Jegeren er Anders Aaseby (25) fra Fjell.

– Jeg skjøt den helt i slutten av februar, 29. februar tror jeg, på Fjell. Så det var ikke langt hjemmefra, forteller Aaseby.

Så langt i år har han skutt fire rev. Da han skjøt de første tre, hadde han ennå ikke fått utstyret som skulle til for å ta prøver av avføringen. Prøven han sendte inn, er derfor av den siste av de fire han har felt i år.

– Nå er det snart slutt på jakta for denne sesongen, men den starter opp til sommeren. Da skal jeg fortsette å sende inn prøver, slår Andera Aaseby fast.

Han medgir at han ble litt bekymret da han fikk tilbakemelding om funnet av fransk hjerteorm i nærområdet.

– Ja, jeg har jo bikkjer selv, sier jegeren fra Fjell.

Les også: Anders skjøt den største reven i Ski. Nå jakter han gratis

Smitter ikke fra dyr til dyr

Parasitten er avhengig av snegler i naturen for å smitte videre til hund. I noen tilfeller kan også frosk være smittebærer. Den smitter ikke mennesker, men kan smitte alle hundedyr i Norge, enten det er tamhund, rødrev, fjellrev eller ulv.

– Det er viktig å understreke at parasitten må gå via en snegle for å smitte andre; parasitten smitter ikke fra dyr til dyr, sier forsker Knut Madslien ved Veterinærinstituttet til ØB.

Parasitten er funnet i én av 90 rev som er undersøkt så langt i år. Det er ingen grunn til å anta at dette er en parasitt som nå finnes i store mengder i norsk natur.

– Vi kommer til å anbefale Mattilsynet å trappe opp undersøkelsene for å finne ut hvor stor utbredelsen er av denne parasitten, sier Madslien.

Dersom en hundeeier er bekymret for at hunden kan ha fått i seg parasitten, er det mulig også for dem å levere avføringsprøve til undersøkelse ved Veterinærinstituttet.

Pass på hunden din

Dersom hunden din skulle få i seg denne parasitten og bli infisert vil noen av symptomene du kan se være slapphet, hoste og pustebesvær. Da er det viktig at du tar kontakt med veterinær. Hvis hunden ikke får behandling mot parasitten kan infeksjonen være dødelig. Det finnes flere godkjente parasittmidler som har god effekt mot fransk hjerteorm.

Mattilsynet understreker viktigheten av at hundeeiere plukker opp avføringen etter dyrene sine for å hindre videre smittespredning.

Har du flere spørsmål om hvordan parasitten smitter og hva du kan gjøre? Les rådene fra Veterinærinstituttet.

Ingen risiko for mennesker

Parasitten kan ikke smitte til mennesker. Den overlever heller ikke i skog og mark, så det er ingen fare forbundet med å plukke bær eller å nyte andre fritidsaktiviteter i skogen.

Husk å behandle hunden etter utenlandsturer

Fransk hjerteorm er utbredt i flere land, blant annet Sverige. Hvis du har med hunden din på ferie er anbefalingen at du behandler hunden din også mot andre parasitter enn revens dvergbendelorm. Snakk med veterinæren din om resept på disse midlene.

Mattilsynet utvider kartlegging

Reven ble skutt under ordinær jakt i Ski kommune. Som et ledd i Mattilsynets kartleggingsprogram for parasitter i norsk natur ble det sendt avføringsprøver til Veterinærinstituttet, som påviste parasitten.

– Vi har fått råd om å utvide kartleggingen vår av rever i norsk natur. Det gjør vi nå. Vi har ingen grunn til å tro at parasitten er utbredt, men vi trenger mer informasjon om forekomsten i Norge. Derfor ber vi nå Veterinærinstituttet om å trappe opp kartleggingen for oss, sier Tronerud.