Politiet i Follo tar i bruk elektrosjokkvåpen

Dette er et eksempel på hvordan et elektrosjokkvåpen ser ut. FOTO: SCANPIX

Dette er et eksempel på hvordan et elektrosjokkvåpen ser ut. FOTO: SCANPIX Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fra årsskiftet neste år innføres en prøveordning med bruk av elektrosjokkvåpen i politidistriktene Oslo, Øst, Sørvest og Troms. Amnesty er kritisk.

DEL

Politidirektoratet startet i fjor en utredning om bruk av elektrosjokkvåpen, og fra 1. januar 2019 vil fire av landets politidistrikter sette i gang med prøveordningen.

Slike våpen brukes blant annet i USA, Finland og England, og erfaringene fra andre land gjør at Norge ønsker å teste ut bruken, melder NRK.

– Vi ser at dette er et maktmiddel som politiet i andre land har tatt i bruk med gode resultater. Det gir mindre skader enn enkelte andre maktmidler som politiet tradisjonelt bruker, sier beredskapsdirektør i Politidirektoratet, Knut Smedsrud.

Elektrosjokkvåpen gir et støt på 50.000 volt, og Amnesty International er bekymret og understreker at et slikt våpen må behandles som om det skulle være et dødelig våpen.

– Det er viktig at man tar innover seg at elektrosjokkvåpen kan påføre mennesker veldig alvorlige skader. Det kan til og med føre til død. Det skal håndteres på akkurat samme måte et skytevåpen, og kun brukes i de samme situasjonene som man hadde bruk et skytevåpen i – og ikke noe annet, sier politisk rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty International.

Artikkeltags