– Vi kan ikke garantere for sikkerheten, sier politiinspektør Martin Strand til Avisa Oslo.

Mandag kveld 19.30 inviterte de skeive Organisasjonene Oslos befolkning å møte opp på Rådhusplassen.

– I dag har hele den skeive bevegelsen samla seg for å finne ut hvordan vi skal håndtere det som skjedde på lørdag, sa leder i Oslo Pride Inger Kristin Haugsevje til NRK søndag.

Hun oppfordret alle til å ta med seg parolene de hadde tenkt til å gå med på lørdag.

Kjærlighet og mangfold skal feires, ikke trues til stillhet, skriver Pride Oslo.

– Arrangementet på Rådhusplassen skjer fordi den skeive bevegelsen har et behov for å samles og for å vise at vi står sammen etter de tragiske hendelsene natt til lørdag.

Nå anbefaler Politiet at arrangementet ikke avholdes, ifølge Aftenposten.

Trodde arrangementet skulle blitt mindre

– Vi ble kjent med dette seint i går kveld, og vi ser at arrangementet kommer til å bli stort. Derfor kan vi ikke anbefale folk å møte opp, sier politiinspektør Martin Strand på en pressekonferanse.

Søndag oppfordret Raymond Johansen folk om å delta på støttemarkeringen på Rådhusplassen. Dagen etter anbefaler politiet altså det motsatte:

– Vi sitter nok på et forskjellig bilde. Trusselbildet vi står overfor nå kan vi ikke gjøre med. Hadde vi hatt kontroll på trusselsituasjonen, hadde vi ikke anbefalt å avlyse. Vi håper publikum følger anbefalingene, fortsetter Strand.

Strand sier politiet hadde klart å sikre et mindre arrangement:

– Utgangspunktet som lå til grunn da vi snakket med arrangøren søndag, var at det kom til å bli et mindre arrangement. Det skulle vi klare å sikre. Jeg sitter ikke på noe antall om hvor mange som ville delta i dag, men vi tror dette kan bli stort. Det vil være vanskelig for oss å sikre hvis det skulle skje noe.

Avgjørelsen om å fraråde folk å møte opp er på bakgrunn av PSTs trusselvurdering.

– Det syns jeg er veldig trist. Jeg har ikke noen posisjon til å overstyre deres sikkerhetsmessige vurderinger, men det er jo klart at det er veldig vondt at man fortsatt ikke føler det er trygt å markere den solidariteten veldig mange ønsket å markere på lørdag. Det sier Eivind Trædal (MDG), til Avisa Oslo.

– Viktigere enn noen gang å gå ut på gata

Rødt-politiker Sofia Rana mener politiets anbefaling bør trosses.

På spørsmål om hvorfor, sier hun følgende til Avisa Oslo:

– Jeg mener det er viktigere enn noen gang å gå ut på gata og støtte den skeive bevegelsen. Folk trenger å samles og være der for hverandre nå. Oslo trenger samhold. Politiet klarer å mobilisere fullt i riot gir når rasister inntar gater og torg for å spraye tåregass på antirasister. da burde de klare å beskytte folk som vil samles i solidaritet nå

Saken oppdateres