ØST POLITIDISTRIKT: Tidlgere har Østlandets Blad skrevet om nedisede ruter på bilene, men det er ikke det eneste av oppsiktsvekkende kjøretøy som ruller rundt på veiene.

I helgen delte Øst politidistrikt bildet du ser over. Det er til skrekk og advarsel.

– Fører av en mindre varebil fikk førerkortet beslaglagt på stedet etter å ha kjørt rundt i byen med fire sommerdekk, to av dem i heller dårlig forfatning. God innsats fra melder gjorde at patruljen fikk stanset bilen før det gikk galt, skrev politiet på sin Twitter-konto i helgen.

Dette er kravene

Sånn for ordens skyld, tar vi med minimumskravene til dekk på kjøretøyet ditt .Kravene til mønsterdybden på dekkene er ulike på sommer og vinterstid, men nå på vinteren, er det ekstra viktig med gode dekk. Statens vegvesen skriver mer om kravene på sine nettsider:

  • På vintertid, fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag, er det krav om å ha minimum 3 millimeter mønsterdybde. Hvor lenge kravet gjelder vil variere derfor noe hvert år, alt etter som når påsken er det året.
  • For Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet til minimum 3 millimeter mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april.
  • På sommertid, fra første søndag etter 2. påskedag til 1. november, skal mønsterdybden på dekkene være minimum 1,6 millimeter. Du kan ikke bruke sommerdekk på vinterføre, fordi sommerdekk ikke har tilstrekkelig veigrep på is og snø.
  • Dersom det er nødvendig for å sikre tilstrekkelig veigrep, må bilen ha vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende – også utenfor tidsperiodene nevnt ovenfor.
  • Piggdekk kan kun brukes fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk kun brukes fra og med 16.oktober til og med 30. april.
  • Dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Bruker du piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul.
  • Kjører du med tilhenger, er det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på kjøretøyet.
  • Kilde: Statens vegvesen