Gå til sidens hovedinnhold

Politiet fikk bekymringsmelding om hasjrøykende barn og ungdom: – Dessverre ikke uvanlig

– Det er et nasjonalt problem og jeg tror nesten jeg kan si at vi har fått inn slike meldinger fra omtrent alle skateparker over hele landet.

For abonnenter

VESTBY:– Det er dessverre ikke uvanlig, og langt fra bare på Pepperstad dette er en utfordring, forteller politikontakt i Vestby, Ås og Enebakk, Rune Fossum til Vestby Avis.

På Facebookgruppen «Pepperstad» delte 7. september en forbipasserende sin bekymring etter at han hadde observert en gjeng på skateparken ved Bjørlien skole i Vestby kommune, som angivelig skal ha røykt hasj. Vedkommende som la inn meldingen skrev at det satt en gjeng på åtte til ni personer og delte en joint i parken. Personen forteller at det ble bekreftet hva de røkte av andre skatere i parken. Han skal ha kjent igjen barn fra både 4., 5., og 6., trinn, skriver han i innlegget. Vedkommende skal ha kontaktet politiet i etterkant av hendelsen.

Stort engasjement

Innlegget har skapt et enormt engasjement, og kommentarfeltet ble raskt fylt opp av kommentarer og meldinger fra bekymrede foreldre.

En person skriver at dette burde være kveldens tema på sengekanten eller rundt middagsbordet de kommende dagene. Hun bekrefter også at dette har vært en utfordring tidligere ved denne skateplassen.

Vestby Avis skrev også om samme utfordring for ganske nøyaktig ett år siden. Da var det blant annet mange foreldre som var bekymret etter å ha hørt om eller selv vært vitne til hasjrøyking, mobbing og sjokkerende språkbruk ved skateparken. Mer tilstedeværelse av voksne ble sett på som svært ønskelig, både av politi, foreldre og skateklubben.

Et kjent problem

Bjørlien skole bekrefter overfor Vestby Avis at de kjenner til utfordringene ved skateparken.

– Skolen ble oppmerksom på at det var uønsket aktivitet på skateparken denne våren, så vi er klar over at det er utfordrende, sier rektor ved Bjørlien Skole, Hilde Mytting, til Vestby Avis.

Hun forteller videre at skoleledelsen hadde et møte med FAU denne våren hvor problemstillingen ble tatt opp.

– I etterkant av dette møtet satte vi inn tiltak for å forsøke å hjelpe ungdommen. En foreldregruppe engasjerte blant annet Natteravnene, i tillegg oppfordret vi alle foreldre om å være godt synlig i uteområdet. Det var gledelig å se at det var flere voksne som gikk innom etter skoletid for å sjekke forholdene, men nå må vi trolig ta en ny runde på dette, forteller Mytting.


Nyttig opplæringsprogram

Rektoren forklarer at de også aktivt jobber for å forebygge rus og med å veilede barn og unge rundt temaet.

– Her benytter vi opplæringsverktøyet «Mitt valg». Det er et godt verktøy for å for å fremme godt skolemiljø og forebygge rus. Etter at vi ble informert om den siste hendelsen på skateparken denne uken, har vi bedt alle lærerne fra fjerde trinn og oppover, om å jobbe ekstra med dette opplæringsverktøyet med fokus på rus og tobakk, forteller Mytting.

I tillegg forteller hun at hun har sendt ut melding til alle foreldrene på skolen og oppfordret dem til å være synlige ute og være en trygg voksen rundt skolens områder.

– Neste steg er at vi skal vi ha et nytt møte med FAU i september. Da vil vi nok en gang løfte denne saken.

Mytting har også vært i kontakt med politiets forebyggende enhet og hun synes at de samarbeider godt med dem.

– Jeg oppfatter at de tar disse henvendelsene seriøst og at de i ettertid har tatt sjekkrunder i området.

– Et nasjonalt problem

Rune Fossum er politikontakt i Vestby, Ås og Enebakk. Han bekrefter til Vestby Avis at de også har fått inn bekymringsmelding om hendelsen i skateparken ved Bjørlien.

– Det er dessverre ikke bare på Pepperstad dette er et problem. Det er et nasjonalt problem og jeg tror nesten jeg kan si at vi har fått inn slike meldinger fra omtrent alle skateparker i hele landet, forteller Fossum.

Han bekrefter at han har snakket med personen som observerte hendelsen ved Bjørlien, og gjengir saken slik:

– Det skal ha vært en eldre gutt, trolig i ungdomsskolealder, som satt med en rullings eller joint. Denne skal han ha sendt videre til en person som gikk på sjette trinn. Det bekreftes at det var barn helt ned på fjerde trinn i nærheten av de større barna, men det er ubekreftet om de faktisk har røykt, forklarer Fossum.

– Avhengig av kontakt med lokalbefolkningen

Fossum mener at det er akkurat slike observasjoner politiet trenger for å få ryddet opp i slike saker.

– Vi er helt avhengige av at foreldre eller voksne personer gir oss så detaljert informasjon som mulig. Får vi navn på barna, så tar vi kontakt med hjemmet. Utover dette kjører vi innom alle skateparker for å være med på å forebygge slik adferd. Men å klare å komme akkurat i det det er noen som røyker hasj, eller på rett tidspunkt til å ta noen på fersken, er så å si umulig. Vi må derfor kunne spille på lag med lokalbefolkningen for å få mer informasjon om hvilke områder som har blitt tatt over av et uheldig miljø, sier Fossum.

Hans råd til alle er å melde inn til politiet om slike saker, og ikke minst ta ansvar for å være en godt synlig voksen person i nærområdet sitt.

– Det er ikke nødvendig å selv gripe inn aktivt, men det kan være greit å få i gang en god dialog og gjerne spørre om hva de driver med. Andre ting man som voksen kan gjøre er å være mer synlig i det offentlige rom. Om du skal ta deg en kjapp matbit, sett deg på en benk eller steder du vet at unge ferdes. Det kan oppleves som kleint, men det er absolutt en av de beste måtene å ta tilbake et område hvor det har oppstått et uønsket miljø.

Det betyr selvsagt ikke at problemet forsvinner, for de som ønsker, eller er avhengig av å ruse seg, finner nye plasser, men kanskje plasser det ikke er like lett å rekruttere yngre brukere, sier Fossum.

Les også

Barn viser bruk av narkotika på populær app for unge: – Jeg ser tre til fem videoer hver gang jeg er inne

– Så lett får barn tak i hasj

Utover det mener han det er svært viktig å ikke være naiv som forelder.

– Hvis noen har lyst til å forsøke hasj, så er veien dit veldig enkelt. I dag er det egne grupper på Snap hvor det kjøpes og selges hasj eller marihuana. Spørsmålet er gjerne om man skal kjøpe «grønt» eller «brunt». Så bestemmer man seg for et møtested. Det er så enkelt og barn får ofte høre om disse gruppene via-via og så er det gjort. I alle kommuner finner vi unge selgere, og det er ikke slik at man må inn til hovedstaden for å få kjøpt narkotiske stoffer.

Dette er også en av hans hovedargument på hvorfor man ikke kan avkriminalisere kjøp av narkotika til eget bruk.

– Spesielt ikke når vi ser hvor lett det er å få tak i for barn langt ned i barneskolealder. Det har blitt et samfunnsproblem som øker for hvert år som går. Det betyr derfor my alt å tørre å være handlekraftig når uønsket adferd oppdages, og at man som voksen tar ansvar og stå opp for det som er rett og galt, avslutter Fossum.

Les også

Jeanettes eiendom er en stor hasjplantasje i «Exit» – nå skal den selges

Kommentarer til denne saken