Politikere må ha innsikt i det de skal bestemme over

IKKE OK: Det kan ikke være slik at man som folkevalgt får innsnevret sine rettigheter sammenlignet med det vanlige innbyggere har, skriver Camilla Hille (V) i dette innlegget.

IKKE OK: Det kan ikke være slik at man som folkevalgt får innsnevret sine rettigheter sammenlignet med det vanlige innbyggere har, skriver Camilla Hille (V) i dette innlegget. Foto:

Av

Jeg mener fortsatt at opplæringen fra KS svekker demokratiet og den rollen politikere skal og bør ha i kommunen.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det var jeg som protesterte høylytt mot det vi fikk servert i første folkevalgtopplæring fra KS (Kommunenes Sentralforbund) i en helt ny kommune Nordre Follo. Jeg står fast på at denne opplæringen gjorde forvirringen større for nye folkevalgte enn den var klargjørende om de rettigheter og handlingsrom folkevalgte har etter kommuneloven og menneskerettighetene. Det kan ikke være slik at man som folkevalgt får innsnevret sine rettigheter sammenlignet med det vanlige innbyggere har. Hvordan skal man rekruttere innbyggere til lokaldemokratiet dersom det innebærer at man ikke kan snakke med ansatte, helst ikke snakke for mye med innbyggere om saker, eller bli kjent med virksomhetene man har ansvaret for?

LES OGSÅ: KS og folkevalgtdagen i Nordre Follo

Ja, jeg mener fortsatt at opplæringen fra KS svekker demokratiet og den rollen politikere skal og bør ha i kommunen.

Det var jeg som ba om en ny folkevalgtopplæring og som har kommet med ønsker om å få rettet opp igjen den feilinformasjonen vi ble servert første gang.

LES OGSÅ: Kursingen av de folkevalgte skapte usikkerhet og sinne – nå må politikerne på skolebenken igjen

I første folkevalgtopplæring ble vi fortalt at det ikke var lov med felles gruppemøter mellom partier. Det er feil. Da jeg viste til lovens forarbeider ble dette moderert av KS til «det er uheldig med felles gruppemøter og det bør skrives referat». Med dette legger KS inn hva de mener og syns, ikke det loven regulerer og alles grunnleggende rettigheter legger til rette for.

Gruppemøter mellom samarbeidende partier skjer ofte og er nødvendig. Intet i loven er til hinder for det, og det må ikke skrives referat fra noe som helst. Det er møter i folkevalgte organer som er regulert i kommuneloven. Om jeg ikke hadde vært til stede og korrigert KS, ville alle nye, ja, selv erfarne, trodd at felles gruppemøter var ulovlig. Vi har hatt gruppemøter mellom samarbeidende partier så lenge jeg har vært i politikken.

Videre ble folkevalgte servert at vi ikke skulle besøke virksomheter. Jeg som er utvalgsleder (for så vidt ikke relevant, retten gjelder alle) skulle ikke få besøke de virksomheter jeg har et spesielt ansvar for. For å se og for å lære. Det gir ikke mening. Selvsagt skal folkevalgt få besøke virksomheter og snakke med ansatte. Det er også slått fast av jusprofessor og «kommunelovens far» Jan Fridthjof Bernt. Han stadfester at det er ulovlig å nekte folkevalgte kontakt med ansatte. Likevel reiser altså KS rundt i landet med sine prosessveiledere og lærer nye folkevalgte at de bare får lov til å ha kontakt med rådmann, og at folkevalgte bør lage seg systemer som innskrenker de folkevalgtes rett og muligheter. I siste folkevalgtopplæring ble det til og med sagt at vi skulle være forsiktige med å snakke med innbyggere! Argumentet var at vi klarer jo ikke snakke med alle, og da kan noen få mer innflytelse enn andre. Påvirkningsarbeid kalles det, og det er alles rett å fremme sin sak i et demokrati og som folkevalgte er vi ombud.

Som folkevalgt skal vi altså ha mindre rettigheter enn vanlige innbyggere fordi vi er folkevalgte. Vi skal også ha selvpålagte felles kjøreregler som innsnevrer vårt handlingsrom. Det er det budskapet som jeg, og flere med meg, sitter igjen med etter to folkevalgtopplæringer.

Jeg er heldigvis trygg i min rolle, jeg snakker med hvem jeg vil, når jeg vil om hva jeg vil. Det er ikke gitt at nye folkevalgte er like trygge i rollen og kjenner sine rettigheter, muligheter og handlingsrom.

Selvsagt skal jeg ikke blande meg inn i kommunens saksbehandling, men jeg forbeholder meg retten til å sette meg inn i saker og utfordringer slik jeg finner det mest hensiktsmessig. Jeg kan ikke være med på systemer som innskrenker den enkeltes menneskes rett til å ytre seg, rett til å påvirke og rett (og plikt) til å innhente nødvendig informasjon og sette seg godt inn i utfordringene. Jeg mener det er på høy tid at KS reviderer de råd de gir til folkevalgte, hvis ikke er det mitt råd til alle landets kommunestyrer at de lager sine egne opplegg og holder KS unna folkevalgtopplæringen.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken