OPPEGÅRD: Nicholas Wilkinson, leder av Sosialistisk Ungdom, er sjokkert over at Roald Amundsen videregående skole i år er den eneste skolen i Follo som ikke arrangerer skoledebatt i høst.

Det politiske innslaget på skolen vil kun bestå av et valgtorg hvor hvert parti har en valgbod hver.

– Jeg synes skolen svikter sin rolle som en arena hvor ungdom skal lære om demokrati. En av de viktigste lærdommene handler om å høre og forstå debatter og meningsbrytning, sier Wilkinson til ØB.

Han skjønner rett og slett ikke hvorfor skolen har droppet debatten. Dermed vil vafler og gratisstæsj bli avgjørende, hevder lokalpolitikeren. Det er en utvikling han ikke liker.

– Når ungdom bare skal gå etter billige plastleker stemmer de bare på de store partiene, mener han.

Valget foregår i september

Rektor Elisabeth Edding fastholder at skolen ikke bare har overholdt forpliktelsene sine, men at de faktisk har overgått dem.

– I slutten av mai hadde vi en hel dag om politikk i samarbeid med ordfører Ildri Eidem Løvaas og hennes kontor. I tillegg skal vi ha en skoledebatt med første klasse i høst.

Roald Amundsen-elev om skolens politikkseminar: – Det var litt stusslig 

Wilkinson skjønner ikke hvordan en debatt i mai kan være nok for to av klassetrinnene. Valget foregår i september, da må debatten være i september, mener SV-politikeren.

– NRK kan ikke droppe valgsendingene sine fordi de hadde politisk debatt på våren, sammenligner han.

Skolen må ombestemme seg og la ungdommen få debatt – i september. Wilkinson utfordrer Edding på om hun vil ombestemme seg.

Rektor Edding og skoledelsens beslutning ble gjort med grunnlag i at en repetisjon av debatten like før valget ikke ville vært spennende nok for ungdommene. De tar Wilkinsons utspill til etterretning. Edding vil gjerne gå i dialog med elevene i 2. og 3. klasse om de vil ha en gjentagelse av skoledebatten.

– Vi gjorde en avveining og kom frem til at vi ikke ville gjennomføre debatten en gang til, forklarer rektoren på Roald Amundsen videregående skole.

Ved å klikke på denne lenken får du se en oversikt over skolenes aktiviteter (ekstern lenke)

SV svinger med debattene

I 2009 ble det arrangert debatt på skolen. SV leverte et knallvalg med 18,8 prosents oppslutning ved skolevalget. I 2011 ble ikke debatten arrangert. Da ble resultatet 5,7 prosent. Det steg med debatt igjen: 8 prosent ble oppslutningen i 2013.

Politikeren legger ikke skjul på at han har egeninteresse i saken. Likevel tror han at bare valgtorg ikke sørger for å få frem bredden i politikken. Debatten blir ikke ordentlig, hevder han.

 LES OGSÅ: Follo-russen tar den dødelige sykdommen på alvor

Debattene på de videregående skolene har i flere år fått et rykte som kun bestående av show, fjas og populistiske utspill. Det er ufortjent, synes Wilkinson.

– De som påstår det bør komme på en skoledebatt. Vi snakker om harde debatter – bestående av konkret politikk. Ungdommene krever gode svar, ikke bare tomt politikerspråk, sier mannen, som også er leder for Sosialistisk ungdom.

Lysten på å lære mer om Nicholas Wilkinson? Da bør du lese dette portrettintervjuet fra 2013.