MDGs listestopp er Ski-politikkens ferskeste: – Jeg er helt grønn

UTE I DET FRI: Miljøpartiet De Grønnes toppkandidat, Aksel G. Roksti, byr på moden rips og har eget «hus» for ladestasjonen til elbilen, rundt hjørnet.

UTE I DET FRI: Miljøpartiet De Grønnes toppkandidat, Aksel G. Roksti, byr på moden rips og har eget «hus» for ladestasjonen til elbilen, rundt hjørnet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

SKI: Praten startet med det lille barnebarnet Matilde, som har ført Aksel G. Roksti (68) inn i politikken, og endte med et stort kulturhus på Shelltomten i Ski.

Men la oss ta det litt i tur og orden. For det var mange som ble overrasket da han dukket opp på toppen av valglisten til Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Roksti er en kjent mann for mange. Ingeniøren har vært meget aktiv innen musikklivet, som leder av både Ski og Akershus musikkråd. Han har også hatt flere nasjonale oppgaver, blant annet innen korpsbevegelsen. I Ski har han i tre perioder vært leder av 17. maikomiteen.

LES OGSÅ: SV tok miljøkampen 

Det har aldri vært noen tvil om at Aksel G. Roksti har hatt klare meninger om mye. Men dette er første gang han har vært medlem av et politisk parti og stilt til valg på en liste.

– Jeg er helt grønn. Men jeg har ofte fått høre at jeg har vært den mest aktive ikke-politikeren i Ski.

Ble farfar og medlem

– Hva var det som gjorde at du meldte deg inn i Miljøpartiet De Grønne for et halvt år siden?

– Jeg ble farfar til Matilde, og så begynte jeg å tenke på hvordan verden vil være om 40 år, når hun er en voksen kvinne. Da jeg så for meg svarene, ble jeg bekymret.

For Roksti er miljø og klima de viktigste sakene.

– Dagens politikere tenker ofte bare fire år om gangen, men vi må heve blikket og se minst 40 år fremover.

– Må ha matjord

Aksel G. Roksti omtaler seg selv som ekte Langhus-gutt, selv om han nå bor noen meter over grensen til Ski.

– Hvilken forskjell vil du gjøre, hvis du kommer inn i kommunestyret i Ski?

– Kampen for matjorda er viktig. Her er MDG klare og konsekvente. Vi ville for eksempel ha stemt nei til å bygge boliger på Langhus gård. Ski er et av de beste landbruksområdene i landet, og flere boliger betyr mindre mat. Da må vi importere mat fra fjerne strøk i verden, der dem som bor der trenger den selv. I tillegg fører den lange transporten med seg store CO2- utslipp.

LES OGSÅ: Rød-grønt møte i anledning verdens miljødag 

Argumentene strømmer ut av Roksti, der han sitter ved kjøkkenbordet med avisartikler og partiprogram, men nå må han trekke pusten.

Som pensjonist har han anledning til å bruke tid på politikken.

Reparere og ta vare på

Et av argumentene som blir brukt mot Miljøpartiet er at deres oppfordring til en nøktern livsstil vil føre til færre arbeidsplasser.

– Tørketrommelen stoppet etter seks år. Jeg søkte hjelp på internett, demonterte trommelen og skiftet en konsoll til 140 kroner. Nå er den like fin. Jeg har bakgrunn som elektroingeniør, så ikke alle kan gjøre dette. Vi trenger flere til å reparere, så slipper vi kaste så mye. I fremtiden kan vi ikke kjøpe så mange dingser, som skal fraktes verden rundt. Dette betyr at vi må leve et annet liv med mer fritid. Derfor blir kulturlivet viktigere og viktigere, sier Roksti, som i hodet har klare planer for Ski.

Torg og stort kulturhus

Den ferske politikeren trekker opp en tenkt, grønn akse fra Wandemarhøy, via torget til Shell-tomten i Ski.

– Det blir torg i Ski, der det lokale landbruket kan selge sine ferske produkter. Når hydrogen- og elbilene tar over, blir Shelltomten ledig. Der skal vi bygge kulturhus, sier Roksti, og blikket vandrer automatisk oppover i høyden.

I kulturhuset ser han for seg butikker og kafeer på bakkeplan, med vinduer og dører ut mot gaten. Oppover i etasjene skal det være god plass til kulturskolen og biblioteket.

LES OGSÅ: Denne fuglen kan stoppe Ikea 

– Så skal vi ha et lite badeland, gode konsertlokaler og en barnehage med tilgang til et grønt tak, helt på toppen. Mellom blir det plass til leiligheter.

– Hvor høyt ser du for deg dette kulturhuset?

– Det får bli så høyt som det blir. Hadde ikke navnet Skeidar vært opptatt, så hadde dette vært det riktige, sier Roksti.

– Skal vi leve et liv med mer fritid, er det også nødvendig å bygge ut idrettsparkene.

Den ferske miljøpolitikeren har spilt kornett siden han startet i skolekorpset på Langhus som niåring. Nå har han tatt en pause på grunn av hørsels- problemer, men han hører gjerne jazz og Susa-marsjer. Utenfor huset er han i gang med å ruste opp hakker, spett, spader og annen hageredskap etter forfedrene. Roksti tviler på at han blir boende her i det grønne ved Langhusveien. Han holder ikke ut å ha støyen på riggområdet til Follobanen som nærmeste nabo i årene som kommer.

Sjekker med andre

Miljøpartiet De Grønne har aldri vært representert i kommunestyret i Ski tidligere. De stilte for første gang liste ved forrige kommunevalg, men nådde ikke opp.

– Har du tro på en plass i kommunestyret?

– Vi får inn to, og med litt større valgkampinnsats er det muligheter for tre også. Jeg tror vi henter velgere fra Venstre, Rødt og flere andre.

– Bortsett fra miljøprofilen blir de grønne beskyldt for ikke å ha noen tydelig politikk. Hvem kommer dere til å støtte i Ski?

– Vi har et program på mange sider, og nå er vi i gang med å snakke med de andre partiene for å finne ut hvor de står og hvem som er med oss. Høyre har vært utbyggingspartiet, men vi har registrert at de endret oppfatning når det gjelder å bygge på matjord i Ski Øst, sier Aksel Roksti.

Mye har skjedd siden han møtte opp på årsmøtet til Miljøpartiet De Grønne og håpet å få en plass på listen.

– Det var en som foreslo meg på topp, og jeg lovet å gjøre så godt jeg kan.

Blant lokale saker vil MDG innføres skolemåltider med lokale råvarer. Ha fødeavdeling på Ski sykehus. Ansette vaktmestere på skolene og i alle offentlige bygg. Stoppe etablering av kjøpesenter og arealkrevende handel i bykjernene. Ha med innbyggerne til å lage kommunebudsjett.

Gratulerer! Vi har en interessant sak til deg som har pløyd deg gjennom denne saken og blitt bedre kjent med Aksel G. Roksti. Bli bedre kjent med Oppegårds ordfører Ildri Eidem Løvaas, som etter valget setter seg i bobilen for å kjøre det amerikanske kontinentet på langs - fra Argentina til Alaska.

Artikkeltags