BØLERÅSEN: Klasse 6A og 6B er bare et lite utvalg av de totalt 70.000 forfatterne i Lesereiseboka 2022. For Anders Baumberger er dette siste stopp på vårens turne.

– Jeg syns det er ekstra stas å komme hit, for på Bøleråsen leser dere ekstra mye, sier han til elevene.


Mange kjenner ham igjen fra da han gjestet skolen med Mattemaraton, og lurer på hvorfor han har gått fra regning til lesing.

– Mattemaraton har blitt så svært at det lever sitt eget liv, forklarer Anders, som i fjor sluttet i selskapet Kikora som han selv startet for 17 år siden.

Nå har han overtatt og videreutviklet konseptet Lesereisen.

– For å bli god i matte, er det veldig viktig å kunne lese bra. Spesielt når dere får flere og flere tekstoppgaver. Dessuten er det jo en fin opplevelse i seg selv å lese en god bok, forklarer Anders.

Les også: Nå er Anders (42) arbeidsledig: – Jeg har ikke tenkt å pensjonere meg ennå

Lek med ord

Den bereiste og gigantiske boken er allerede fylt med tekster som elever fra nord til sør har skrevet denne våren. Nå er det tekstene fra sjette trinn på Bøleråsen som skal limes inn. 6A og 6B valgte leirskolen som tema, og her handler det både om å dingle med bena fra et klatretre, og om nøttepålegget Nutella.

– Å skrive om det, var nesten som å oppleve leirskolen om igjen. Jeg fikk andre bilder i hodet, forteller Selma Strøm-Aas.

De andre er enige i at det er noe helt annet å skrive kreativt enn fagtekster.

– Kjempegøy, syns Michelle Børresen.

Mens noen limer tekster inn i boken, blir resten utstyrt med kritt og sendt ut i skolegården. Oppgave: Lag så mange nye ord ut av bokstavene i BØLERÅSEN som mulig.

– Dere er heldige som har så langt navn på skolen. Jeg er sikker på at dere til sammen klarer kjempemange ord, ivrer Anders Baumberger.

Her handler det nemlig ikke om å konkurrere mot hverandre, men å heie hverandre frem og lykkes i fellesskap.

Les mer her: Anders har måkt skøytebane på Tusse: – Den blir helt rå

Skape magi

– Jeg ønsker å skape samme magi gjennom lesing som i matte. Et ønske er også å demme opp for bruken av sosiale medier i stadig yngre aldersgrupper og å heise verdien av lesing, sier Baumberger.

Da han ga seg i Kikora i fjor høst, var han på utkikk etter et nytt prosjekt, og nå innen lesing. Han tok kontakt med de som allerede hadde etablert et konsept ved navn Lesereisen, overtok ansvaret og videreutviklet det til å inkludere lesereiseboka og skoleturné. Baumberger har fått med seg flere forlag som samarbeidspartnere.

Den norske Forleggerforening er prosjekteier. Prosjektet finansieres av partnerne samt offentlige og private støtteordninger, og drives på ideelt grunnlag. Dette innebærer at deltagelse i Lesereisen er, og skal alltid være, helt kostnadsfritt. I løpet av 2022 er målet å etablere en selvstendig ideell organisasjon som drifter konkurransen.