NETTAVISEN/LANGHUS: Julehandelen og Black Friday nærmer seg – eller har allerede startet. Dette vet svindlerne at de kan utnytte.

– Vi ser at svindlere gjerne bruker det som skjer i samfunnet i sine forsøk på å lure deg, sier Kai Roer, Chief Research Officer i KnowBe4 Research.

– Et par eksempler er koronapandemien og innlevering av selvangivelse. Det kan være lettere å bli lurt om svindelforsøket likner på noe du reelt sett kunne fått, fra en aktør du stoler på, fortsetter Roer til Nettavisen.

Ligner veldig på ekte e-poster

Alle kjente merkevarer, offentlige institusjoner og butikker, står i fare for å bli misbrukt av svindlere, skriver leverandøren i en pressemelding.

Postnord leverer pakker over hele Norge, og erfarer selv at merkevaren deres blir misbrukt i svindelforsøk.

– I Postnord har vi sett flere eksempler på svindel-e-poster eller SMS-er som likner veldig på de vi selv sender ut. Jeg har stor forståelse for at det er lett å gå på limpinnen, sier Lars Bråten, sikkerhetssjef i Postnord til Nettavisen.

– De bruker logoen vår, farger og symboler som likner på det vi selv bruker, legger han til.

Dette må du være obs på

Bråten trekker fram én detalj som vil vise deg om e-poster er ekte eller falske.

– Men det er noen ting du kan sjekke for å forsikre deg om at det er en ekte henvendelse fra Postnord. Én av dem er at e-postadressen leveringsinformasjonen kommer fra alltid vil være [email protected]. Er avsenderadressen noe annet enn dette, er ikke e-posten fra oss, sier Bråten.

Å sjekke e-posten til avsender er et generelt råd om du tror noen prøver å svindle deg. Sikkerhetssjefen i Postnord mener skrivemåte og staving i e-poster, er et annet råd for å avsløre svindelforsøk:

– Svindelforsøk vil oftere ha flere skrivefeil enn reelle e-poster. I tillegg så er det viktig å vurdere om dette er en henvendelse du faktisk venter på.

I tillegg oppfordrer Bråten om å holde musepekeren over eventuelle lenker, før du trykker på dem.

– Det er for å forsikre deg om at de fører til nettsiden de utgir seg for å være. Det aller sikreste er likevel å logge inn på tjenesten selv i en egen nettleser eller app, og sjekke at informasjonen fra e-posten stemmer, sier Roer til Nettavisen.