Prestekrager og geitrams framfor stein og lupiner

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Viken eier og drifter over 500 mil med fylkesvei og er med det ansvarlig for skjøtsel av mer enn 1000 mil med veikanter. Veiskuldrene er en viktig del av kulturlandskapet vårt og gir Viken fylke et stort ansvar for hvordan artsmangfold og landskapet ser ut rundt oss.

I fylkestingets møte 27. november spurte jeg samferdselsråd Olav Skinnes om hvordan skjøtsel av veiskuldre er i ivaretatt i budsjett og vedlikeholdsprogram for fylkesveiene. Skinnes understreket at Viken tar sitt ansvar på alvor. Fylket satser på kantslått framover for bruk av sprøytemidler og bruker frøblandinger som fremmer tradisjonelle norske vekster som tar vare på for insektenes leveområder. Skinnes viste også til at Viken deltar i et nasjonalt forskningsprogram om veisystemets betydning i vårt økosystem. Det er bra.

Fylkeskommunene har ansvar for 4400 mil med vei. Riksveiene utgjør 1000 mil. Viken og de andre fylkene har derfor et velig stort ansvar for hvordan det ser ut langs veiene våre og for hvordan det biologiske mangfoldet med insekter og blomster ivaretas. Ansvaret blir ikke alltid ivaretatt så godt som vi må forvente. Fremmede arter, som lupiner, har fortrengt prestekrager, blåklokker og geitrams. Det har ikke bare betydning for hvordan veikantene ser ut, men også for mangfoldet av insekter som har vegetasjonen i veikantene som sitt leveområde.

Det er viktig at Viken viser vei gjennom en skjøtsel av veikantene som bidrar til et vakkert kulturlandskap og ivaretakelse av artsmangfoldet. Det er jeg sikker på at mange vil sette pris på.

Dagfinn Sundsbø, fylkestingsmedlem for Sp i Viken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken