Hun har gitt pårørende innen psykisk helse et ansikt

Ann-Mari Mellegård fikk Veldedighetsprisen 2017 av Jobzone Follo og Moss for sin mangeårige innsats for mental helse. Daglig leder og partner Morten Johan Melby i Jobzone i Ski.

Ann-Mari Mellegård fikk Veldedighetsprisen 2017 av Jobzone Follo og Moss for sin mangeårige innsats for mental helse. Daglig leder og partner Morten Johan Melby i Jobzone i Ski. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ann-Mari Mellegård har engasjert seg i arbeidet for psyisk helse i en årrekke.

DEL

SKI: Nå har hun fått Veldedighetsprisen for 2017 av Jobzone Ski og Moss. Prisen er på 10.000 kroner.

Datteren hadde bipolar lidelse. Etter at hun gikk bort, har Ann-Mari Mellegård gitt et ansikt til det å være pårørende og bidratt til åpenhet om psykisk helse.

LES OGSÅ: Åpner møtested for folk som sliter

– De første tre årene etter at Birgit døde, arrangerte jeg en konsert i Rådhusteatret hvert år som het Åpenhet om psykisk helse. Jeg fikk artister til å opptre og Thorvald Stoltenberg har vært der, sier Ann-Mari Mellegård.

LES OGSÅ: Konsert for åpenhet om psykisk helse

- Like vanskelig

– Har du merket om det er blitt lettere å snakke om psykisk helse på disse årene?

– Jeg tror nok det er like vanskelig å snakke om dette i samfunnet. Hvis du tilkjennegir at du har hatt psykiske lidelser, stiller du langt bak i jobbkøen, sier Ann-Mari Mellegård.

– Du har gjort utrolig mye flott for mange her i Follo. Jeg synes du fortjener det. Du er en person som gjør så mye godt for mange, uten at du går i bresjen og fremhever deg selv, sier venninnen som nominerte henne.

– Nytt i fjor var at de lokale vinnerne går videre til en landsfinale. Det vil si at de lokale vinnerne blir vurdert på nytt. Da er det en pris på ytterligere 100.000 kroner til vinneren, forteller Morten Johan Melby, daglig leder og partner i Jobzone Ski og Moss.

LES OGSÅ: Sammen for Birgits hjertesak

En sann ildsjel

Ann-Mari Mellegård er aktiv i LPP Follo, Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse.

LES OGSÅ: Fortsetter å jobbe for psykisk syke

«Hun er en sann ildsjel som ivrer for opplysning og støtte rundt psykisk sykdom. Hun har blant annet startet pårørendesenter i Ski og har kostholdskurs om matens betydning/bedring for psykisk helse. Hun fortjener virkelig denne prisen. Hun er en ydmyk person som ikke fremhever seg selv for arbeidet hun gjør», refererer Melby.

Hun har hatt flere kurs i blodsukkerstabilt kosthold. Og en god balanse mellom omega-3 og omega-6 i kroppen er viktig, både med tanke på betennelser og fysiske plager, men også psykisk.

Brukes på kurs

- Det er veldig mange unge som sliter i dag. Jeg tror det har med søvn og kosthold å gjøre, sier Ann-Mari Mellegård.

Prispengene kommer godt med i det videre arbeidet for psykisk helse i Follo.

– Jeg har tenkt å bruke pengene på et kurs slik at jeg kan hjelpe flere, at jeg får mer kompetanse og oppgradert kompetanse for å gå videre med dette. Det er det jeg har tenkt å bruke tiden på når jeg pensjonerer meg, sier Ann-Mari Mellegård.

Artikkeltags