34-åring dømt for rasistisk hets av Haddy N'jie

HETSET: Haddy N'jie ble kalt for "halvape" og "nigger". Det er 34-åringen

HETSET: Haddy N'jie ble kalt for "halvape" og "nigger". Det er 34-åringen Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

30 dagers betinget fengsel mot en prøvetid på to år.

DEL

Er du ikke abonnent ennå? Prøv ØB+ i åtte uker for kun 99 kroner

OSLO/OPPEGÅRD:Mannen er dømt for å ha lagt ut en kommentar på Kolbotn-kvinnen Haddy N'jies åpne Facebook-profil i oktober i fjor der han blant annet kalte henne «halvape» og «nigger». Han er i tillegg dømt for besittelse av marihuana.

I retten erkjente mannen straffskyld for å ha framsatt hatefulle ytringer, og han ga uttrykk for at han forsto at uttrykkene han hadde brukt, ikke var beskyttet av ytringsfriheten.

Den samme mannen skal også ha kalt tv 2s reporter Kadafi Zaman «muslimjævel» på direkten under en sending fra en Pegida-demonstrasjon i januar i fjor.

Oslo tingrett påpeker i sin dom at straffelovens paragraf 108 forbyr hån på grunn av hudfarge eller nasjonal eller etnisk opprinnelse.

Les om flere straffesaker:

Meldingen til N'jie er nettopp en slik forhånelse, fastslås det videre. «Uttrykkene i tiltaltes melding, som 'frekke motbydelige halvape' og 'jævla nigger', er ikke av en art som fortjener vern av Grunnlovens § 100 om vern av ytringsfriheten, men er utelukkende en grov nedvurdering og hån av andres menneskeverd», står det i dommen.

Aktor la ned påstand om 30 timers samfunnsstraff, men Oslo tingrett har kommet til at handlingen kvalifiserer til en betinget fengselsstraff.

(©NTB)

 

Artikkeltags