SKOTBU: Lørdag kveld var det full kupé, for å holde oss til togterminologien. Togrockbandet Signälfeil satte passasjerene i godt humør. Det var mange smil å se både på scenen og i setene. Det er sjelden togpendlerne smiler av signalfeil, men Signälfeil derimot skapte god stemning.
Bandet spiller utelukkende låter som har tilknytning til tog. De startet med en rocka versjon av «Nede på stasjonen», og bød på alt fra barnesanger til klassisk rock.
Populært
Det ble en gledelig travel kveld også bak disken. Drikke og tapas var populært.
– Vi har hatt litt av hvert. Vi har prøvd å ha noe for litt ulike aldersgrupper. Vi har hatt puber, vinsmaking, ølsmaking, julemarked og mye annet. Det er veldig verdifullt at det skjer så mye i bygda. Det må jeg jo si, jeg som bor her, sier Linn Hoff Florin i Skotbu stasjons venner.
Akkurat nå holder de på med maling av bygget på dugnad.
– Det er litt vedlikehold på et sånt gammelt hus, sier hun.
Stasjonsbygningen på Skotbu stasjon er fra 1926. Nå blir den tatt godt vare på med kjærlighet og kyndige hender for å møte nye tiår på tiår som en møteplass for bygda.
Veien ble til mens de gikk
– Vi begynte i 2010. Veien ble til mens man gikk. Da vi gikk inn her, var huset ganske forfallent med treplater foran vinduene, sier Jannicke Hegvold.
Alt som har gjort at stasjonen fremstår i fin stand i dag, er gjort av bygdas ildsjeler.
Så var det å jobbe mot fylkeskommunen og daværende Ski kommune for å få vernestatus på bygningen. Bane Nor ville helst rive.
– Men sånn ble det ikke! sier Jannicke Hegvold.
– Det er blitt et veldig hyggelig samlingspunkt i bygda, sier Linn Hoff Florin.
Lokalt tømmer
Skotbu stasjon er en solid bit lokalhistorie også, bokstavelig talt.
– Det er mye kulturhistorie i det. Huset ble satt opp med tømmer fra sagbruket som lå her før, sier Jannicke Hegvold.
Oppe i 2. etasje har venneforeningen pusset opp et rom og lagd et lekkert bibliotek. Her kan du låne med deg bøker og sette inn noen du har selv.
Fra Grünerløkka til Skotbu
– Hva er det beste med å holde på med dette på frivillig basis?
– Jeg hadde ideen og dro med meg noen andre. Jeg kommer fra Grünerløkka og syntes det var litt lite samlingspunkter her. Jeg var jo vant til en pub på hvert gatehjørne. Stasjonen er et fint samlingssted for bygda, nyinnflyttere, gamle og unge, sier Jannicke Hegvold.
Hun er glad for å ha fått så god respons. Nå har bygdefolket begynt å røre på seg etter korona.
– Vi er kanskje litt ekstra avhengige av at folk bruker tilbudet for at vi skal få det til å gå rundt. I kveld er det jo veldig bra, sier Jannicke Hegvold.
Hun er glad fylkeskonservatoren var enig med stasjonsvennene og lot bygget få stå den gangen på 10-tallet.
– Det er et fint hus. Det er for galt at man skal rive alle slike gamle hus. Bane Nor har ingen utgifter forbundet med bygget nå. Vi vedlikeholder det for dem, sier hun.
Det har skjedd litt ved siden av stasjonsbygget også.
– Vi fikk støtte fra Sparebankstiftelsen til å sette i stand det gamle pakkhuset for noen år siden. Nå er det restaurert, det også. Det er artig å holde på med dette, sier Jannicke Hegvold.
OL-slips
Signälfeil som spilte lørdag kveld, består av vokalist Mariann Fourny, bassist Anders Lindstad, trommeslager Erlend Garåsen og gitarist Alexander Vestrum. Lindstad kommer opprinnelig fra Ås, og stilte med forskriftsmessig «NSB til OL 94»-slips på den store kvelden.
– Jeg husker så vidt at det var jernbanebommer der, sier Anders Lindstad.
Trommis Erlend Garåsen har gitt ut boken Skinnelangs, der han tar for seg turer langs historiske jernbanelinjer. Han holder foredrag og oppdaterer bloggen skinnelangs.no.
Gitarist Alexander Vestrum er journalist i NTB, mens Mariann Fourny på vokal er den eneste av dem som er profesjonelt togmenneske. Hun er konduktør til vanlig og har lang fartstid nettopp på Østre linje som går forbi Skotbu stasjon.