Norske kommuner som har innført smitteverntiltak kan nå gi lettelser til de som er fullvaksinerte, har gjennomgått sykdom eller nylig har testet positivt. Verktøyet er koronasertifikatet som skal kontrolleres med en egen app.
Det varslet helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) på en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.
Her kom det også fram at alle som reiser inn til Norge fra neste fredag må registrere seg på entrynorway.no. Det gjelder også nordmenn. Det blir også mer testing på grensa.
Dette er nyhetene på pressekonferansen fredag:
- Regjeringen har besluttet å innføre strengere kontrollkrav ved innreise til Norge fra 26. november.
- Kommer du til Norge fra og med denne datoen må du registere deg også om du er norsk. Det gjelder både uvaksinerte og vaksinerte.
- Du er også pliktig til å vise koronasertifikat hvis politiet ber om det
- Karantenehotellordningen videreføres som et tilbud.Regjeringen gjeninnfører og utvider kravet om negativ test ved adkomst til Norge.
- Unntak for grensekontroll for pendlere og diplomater gjeninnføres, og regjeringen sier de vil vurdere å utvide denne gruppen
- Kommuner med smitteverntiltak kan nå ta i bruk koronasertifikat for å gi lettelser til fullvaksinerte, de som har gjennomgått sykdom og de som har testet seg siste 48 timer.
- Forutsetningen er at kommuner har fattet vedtak om smitteverntiltak.
- En kontroll-app skal brukes for å kontrollerle om sertifikatet er gyldig.
- Barn under 16 år skal ikke kontrolleres.Helseministeren ber folk droppe håndhilsing og ber innstendig folk som er syke om å holde seg hjemme og ikke dra på jobb eller skole.
Fakta om koronasertifikatet
- Koronasertifikatet viser om man er vaksinert, om man har hatt covid-19-sykdom og resultatet hvis du har negativ koronatest. Man finner det ved å laste ned Helse-Norge-appen, eller logge deg inn på Helse-Norge.
- Koronasertifikatet er blått. Det er ikke grønt eller rødt, slik den tidligere nasjonale kontrollsiden var.
- Barn trenger ikke koronasertifikat, men foreldre kan laste ned koronasertifikat til barn, for eksempel til grensekryssing til land som eventuelt krever det.
- Alle med fødselsnummer eller d-nummer og som har data om vaksinasjon, negativ test eller gjennomgått koronasykdom, har et koronasertifikat.
- Sertifikatet kan brukes i kommuner som har innført restriksjoner. Det kan brukes på offentlige arrangementer, serveringssteder, treningssentre, svømmehaller, kino, teater, konsertsteder, museer, fornøyelsesparker og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
Kilde: NTB, Regjeringen
Tromsø kan være først ute
- Forskriften om bruk av koronasertifikat innenlands er klar, varsler regjeringen. Det betyr at kommunene som vil, kan ta det i bruk snart. Tromsø kommune er blant dem som står først i køen.
Regjeringen varsler også en skjerping av innreisetiltakene og kontrollen ved grensa.
- Når vi nå innfører de strenge nye kontrollkravene ved grensen, kan vi også følge råd om å lempe på innreiserestriksjonene. Alle som oppfyller utlendingsloven lov om innreise kan få rese hit, sa justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på pressekonferansen.
- Vi er fortsatt inne i en global pandemi, og alle må følge de reglene som er satt, understreket hun.
- Befolkningen må være forberedt på at kravene om testing og karantene kan komme til å gjelde hele vinteren, sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) på pressekonferansen fredag.
- Dropp håndtrykket
Helseministeren oppfordret folk flest til å bidra med å følge de generelle smittevernrådene:
- Det er ikke bare kommunene som har en jobb å gjøre nå. Det har vi alle sammen. Vi har stoppet smittebølgen før. Nå må vi gjøre det med enkle virkemidler. Mange har begynt å håndhilse igjen. Jeg vil nå oppfordre alle til å droppe håndtrykket, oppfordret helseministeren.
Hun understreket videre at folk som er eller føler seg litt syke skal holde seg hjemme.
- En oppfordring til deg som er litt syk og bare må en tur på skolen eller jobben: Nå bare må du holde deg hjemme, sa Kjerkol.
- Det kan bli aktuelt med strengere nasjonale tiltak for å stanse videre smitteøkning, men jeg håper vi slipper det, sa Kjerkol.