FOLLO/LANDET RUNDT: Bruk av mobiltelefon mens man kjører er en gjenganger når politiet deler ut bøter til bilister, og det skjer stadig at noen må punge ut etter å ha tatt for lett på reglene.

Et grelt eksempel fra vårt distrikt, var da UP gjennomførte storkontroll på E18 på Rissletta i Ås 17. september i fjor. I løpet av fire timer ble det skrevet ut 118 forelegg for mobilbruk, og tre bilister som nektet å vedta forelegget på stedet ble anmeldt.

– Det var helt enormt, dessverre. Så mange forelegg har vi aldri skrevet før. Vi var for så vidt mange politibetjenter, og det var mye trafikk, men det er et nedslående resultat, sa UP-leder i Follo Rune Dahl til ØB i den forbindelse.

– De aller, aller fleste gjelder faktisk bruk av tekstmeldinger eller skriving på telefonen. De hadde telefonen nede ved girspaken eller rattet. Da tar man blikket ned, og klarer ikke å følge med på veien. Det er ikke bra.

LES OGSÅ: UP-lederen er bekymret etter dagens kontroll – derfor kommer han nå med flere oppfordringer

Men det er bare ett av mange eksempler fra denne delen av UP-distriktet. Under en kontroll på samme sted i april i år, ble 22 tatt for bruk av mobiltelefon under kjøring.

Dahl fortalte den gang at uoppmerksomhet er en av de største grunnene til at trafikkulykker skjer. Det skal ikke mye til før ting skjer i trafikken. Stort sett alle som ble tatt i dag tekstet. Det er få som holder mobilen for å snakke, takket være handsfree-muligheter.

– La telefonen ligge. De du tekster klarer å vente på svar. Det finnes mange steder å stoppe for å sende en melding, oppfordrer Dahl.

Kraftig økning

Allerede i dag må du ut med en god slump penger om du blir tatt for ulovlig mobilbruk mens du sitter bak rattet. Men nå vil regjeringen stramme til ytterligere, og heve bøtesatsene for bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring til 7.450 kroner, en økning på 49 prosent fra dagens nivå.

Det kommer fram av et høringsnotat regjeringen har sendt ut om generelle oppjusteringer av bøtesatsene, ifølge bilmagasinet Motor.

LES OGSÅ: UP med storfangst på E18

I dag er det høyere bøter for å kjøre på rødt lys enn for å bruke mobilen mens man kjører. Boten for å kjøre på rødt lys er 6.800 kroner, mens boten for å bruke mobilen mens man kjører er 5.000 kroner.

I høringsnotatet viser regjeringen til at de tror bruksforbudet mot håndholdt mobiltelefon i bil ikke overholdes i stor nok grad, som begrunnelse for forslaget.

– Det er grunn til å anta at bruksforbudet ikke overholdes i tilfredsstillende grad. Det er imidlertid vanskelig å fastslå dette presist uten å legge ned en uforholdsmessig stor kontrollinnsats. Flere opplysninger peker likevel i denne retning, heter det i høringsnotatet.