ULLENSAKER: 50,8 millioner passasjerer reiste over Avinors flyplasser i 2016, og Oslo lufthavn passerte for første gang 25 millioner passasjerer og endte på nesten 25,8 millioner passasjerer i 2016.

Det betyr at veksten i antall flyreiser fortsetter oppover, og på Gardermoen kunne de notere en vekst på nesten fem prosent.

Det er første gang OSL passerer 25 millioner.

Nye ruter til Boston, Miami, Las Vegas, London Stansted og Vilnius har bidratt til veksten, men det har også vært sterk vekst på etablerte ruter som København, Alicante og Stockholm.

Juleferie i USA

I desember var det utlandstrafikken som økte mest (9,6 prosent).

– Spesielt USA hadde en sterk utvikling, med 36 prosent økning. Det er rutene fra Oslo til Miami, Los Angeles og Las Vegas som står for denne veksten. Mange nordmenn har reist til USA i juleferien, sier direktør for trafikkutvikling i Avinor, Jasper Spruit, til Romerikes Blad.

Selv om USA-turene sørger for god vekst, var det likevel størst vekst på reiser til og fra Spania i 2016, med 300.000 flere passasjerer enn i 2015. Størst nedgang var det, kanskje ikke så overraskende, til og fra Tyrkia. 190 000 færre passasjerer reiste dit kontra 2015.

Les mer:

50 802 801 passasjerer reiste over Avinors 46 lufthavner i året som gikk. Dette er en økning på 1,6 prosent. I desember reiste 5,3 prosent flere passasjerer med fly enn samme måned i 2015.

– Trafikken fortsetter å vokse, og vi forventer at den gjør det også i 2017. Dette viser hvor viktig luftfart er for Norge. Vi jobber med store prosjekter for å ivareta etterspørselen og skape gode passasjeropplevelser, forteller konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen.

Blant Avinors lufthavner var det størst vekst ved Oslo lufthavn, men også Tromsø, Bodø og Trondheim hadde god vekst. Stavanger og Bergen hadde en liten nedgang.