Gå til sidens hovedinnhold

Dette betyr hotell-språket

Artikkelen er over 7 år gammel

Hva er et hostel, et superior-rom eller twinsenger?

Det er fort gjort å gå seg vill i begrepsjungelen når man entrer hotellverdenen, og holder du ikke tunga rett i munnen er det fort gjort å feilnavigere. Skal du for eksempel på en vennetur, er det greit å vite forskjellen mellom twin og double.

– Vi anbefaler alle å sette seg inn i hva uttrykkene betyr, fra romtype til sengestørrelse og «city tax», sier Yvonne Bonanati i Hotels.com.

Og bookingnettsiden forklarer mer enn gjerne forskjellene.

Hotell, hostell eller motell?

De slutter alle med «tell», men hotell, hostell og motell betyr ikke helt det samme. Her er forklaringen på de forskjellige variantene.

Hostell er et enkelt og billig overnattingsalternativ. Man betaler vanligvis for en seng i felles sovesal med køyesenger. Det finnes sovesal forbeholdt kun kvinner eller menn, men noen er åpne for begge. Toalett, dusj og eventuelle kjøkkenfasiliteter er felles. Hostell er en mindre formell og mer sosial form for overnatting enn hotell. Det er begrenset med privatliv, men desto gunstigere for lommeboken.

Bed & breakfast og gjestgiverier er mindre overnattingssteder der det kun tilbys frokost. Hotellet eller gjestehuset har få rom, og frokosten serveres enten på rommet eller i en liten felles spisesal. England er i tillegg kjent for sine «inn» eller vandrerhjem, der en B & B i annen etasje kombineres med pub i førsteetasjen.

Ferieleilighet kan være en enkeltstående leilighet eller del av et leilighetskompleks, som er fullt møblert og inneholder alt man trenger for en kortere eller lengre ferie. Man sørger selv for måltidene og eventuelle innkjøp. Enkelte steder kan man også bestille tilleggstjenester som skift av sengetøy og håndklær, men som regel er ikke disse inkludert.

Motell er et hotell tilrettelagt for bilturister, og er spesielt utbredt i USA. Motellene ligger som regel langs motorveier og har god plass til parkering. De er enkle og rimelige overnattingsteder med begrensede fasiliteter.

Standard, superior eller suite?

Det enkleste er ofte det beste, så de aller fleste booker seg et standardrom når de skal ut å reise. Men hotellene tilbyr ofte flere typer rom som varierer både i antall sengeplasser, størrelse og hvilken standard rommet har.

Basic er den enkleste romtypen der toalett og bad er til felles bruk på gangen.

Vanlig standardrom har eget bad og toalett, men størrelsen varierer i stor grad fra hotell til hotell.

Deluxe, superior og executive er vanligvis større enn standardrom, og har noen ganger bedre romfasiliteter eller utsikt. Standarden og størrelsen varierer i stor grad.

En suite eller juniorsuite er enda et hakk større og har separat stuedel eller flere rom inkludert.

Hvor stor er sengen?

Så til det evinnelige maset om sengene. Hvordan sikre seg at man faktisk får to enkeltsenger og ikke en dobbelseng? Velger man king size, queen size, double eller twin? De ulike kategoriene beskriver standard madrass-størrelse på hotellsengen.

Listen under tar utgangspunkt i europeiske størrelser, som også gjelder i Latin-Amerika. I USA og Storbritannia varierer målene noe.

  • Twin – 2 separate enkeltsenger, 90x200 cm
  • Double – én dobbeltseng, 140x200 cm
  • Queen – én dobbeltseng, 160x200
  • King – én dobbeltseng, 180x200 cm

Hva betyr city tax?

Et annet begrep man kan treffe på er «city tax».

Dette er en ekstra beskatning som byadministrasjonen fastsetter og innkrever. Beløpet ligger som regel mellom 10 og 40 kroner per person per natt.

Noen steder er city tax inkludert i hotellprisen, mens flere hoteller krever at city tax betales kontant på stedet, selv om hele oppholdet allerede ble betalt online ved bestilling. Dette vil i så fall være spesifisert på hotell- eller bookingsiden.

Det gjenstår det bare å ønske god tur! (ANB)