FOLLO: Det har vært svært tørt den siste tiden, med en rekke gress- og markbranner. I helgen brant det flere steder langs toglinjen i Nordre Follo, i tillegg til at det brant nær E6 og jernbanen i Vestby. En periode var det full stans i togtrafikken mellom Oslo og Moss.

LES OGSÅ: Godstog forårsaket flere gressbranner mellom Vestby og Oslo

Tørt lenge

Før helgen skjerpet Meteorologisk institutt farevarselet for gress- og lyngbrannfare fra fra gult til oransje nivå.

– Det har vært veldig tørt veldig lenge. I områder med snø fra i vinter, har det begynt å forsvinne de fleste steder. Gammel vegetasjon fra i fjor tørker raskt, og i tillegg er det nordavind med tørr luft. Så der hvor det er fukt, tørker det raskt ut. I tillegg spiller vinden inn. Hvis det skulle være brann, vil den gjøre at det sprer seg enda raskere. Så skogbrannfaren er avhengig av både nedbør og vind, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød til ØB mandag ettermiddag.

Kan spre seg raskt

Akkurat nå er det ifølge meteorologen ikke veldig sterk vind.

– Men det er nok til at hvis det først begynner å brenne, kan det spre seg ganske raskt.

LES OGSÅ: Sigarettsneip satte fyr på bed: – Ikke rare greiene som skal til

Mandag og tirsdag er det nordavind og vind fra nordvest som preger vindsituasjonen.

– I morgen blir det gradvis noe minkende vind, og utover i uka blir det mer vind fra sør.

I tillegg er det ikke noe som tyder på at situasjonen blir bedre med det første.

– Det ligger an til fremdeles tørt vær fremover. Ikke kjempe sommervær, men tørt og gradvis høyere temperaturer; opp til 16-18 grader på dagtid, skyet til delvis skyet værtype og perioder med sol. Det oransje farevarselet blir liggende, sier han.

Trenger rotbløyte

Det kan imidlertid hende at det kommer enkelte regnbyger i løpet av uka.

– Men det vil være veldig lokalt, og det ser ikke ut til at det blir særlig kraftige byger. For å dempe brannfaren, holder det ikke med en byge eller to. Da må det komme en rotbløyte, og det er ingen ting som tyder på det nå de nærmeste dagene. Men det er klart at været endrer seg dynamisk, sier han, og påpeker at usikkerheten i varselet øker noen dager frem i tid.

Tørreste målt

Mandag ettermiddag melder Meteorologisk institutt på Twitter at april ble den niende tørreste aprilmåneden de har registrert siden målingene startet for 122 år siden. På flere stasjoner med mer enn 100 års drift, blant annet i Ås, Halden og Maridalsoset har de aldri registrert mindre nedbør samlet for mars og april enn i år.