Gå til sidens hovedinnhold

Rema-kjøpmann må betale 75.000 kroner etter å ha lagt ut overvåkingsbilde

Artikkelen er over 4 år gammel

Kjøpmannen på Rema 1000 Sofiemyr må betale en klekkelig bot etter å ha brutt reglene om personvern.

I høst la kjøpmannen på Rema 1000 på Sofiemyr ut et bilde på Facebook av en personen som var mistenkt for må ha begått en straffbar handling. Nå butikksjefen betale en klekkelig sum i bot til Datatilsynet, skriver VG.

Butikken ligger lokalisert i Landerud-senteret på Sofiemyr.

Posten er senere blitt fjernet fra Facebook. VG har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med kjøpmannen, som ikke har svart, skriver avisen.

– Datatilsynet synes dette er svært klanderverdig. Alle virksomheter som har kameraovervåking plikter å følge reglene om kameraovervåking i personopplysningsloven. Det er et klart forbud i loven mot å publisere bilder på internett på den måten virksomheten har gjort i denne saken, sier juridisk seniorrådgiver Ylva Marrable i Datatilsynet til VG.

Boten er på hele 75.000 kroner, og ble ilagt kjøpmannen i oktober.

– Vi ser alvorlig på saker der bilder fra kameraovervåking blir publisert på internett. Med en gang noe er delt på nett mister man kontroll, slik at spredning ikke kan kontrolleres. Konsekvensene for den som er avbildet kan bli store, legger seniorrådgiveren til overfor VG.

Overvåkingsbilder skal ikke deles med andre enn politiet, er Datatilsynets soleklare konklusjon.

– Vi skal selvsagt følge retningslinjene fra Datatilsynet. I dette tilfellet er det blitt gjort en feil, noe vi beklager. Vår kjøpmann har erkjent tilfellet og godtatt overtredelsesgebyret, skriver kommunikasjonsdirektør Mette Beyer i Rema til VG i en e-post.

Kommentarer til denne saken