Renoverer drømmehjemmet på Kaja

OPPUSSING: Familien Grøgaard Mæhlum foran huset på Kaja. F.v.: Jacob, Ola (2 1/2 år), Jens (5 1/2 år) og Guro. Foto: Bonsak hammeraas

OPPUSSING: Familien Grøgaard Mæhlum foran huset på Kaja. F.v.: Jacob, Ola (2 1/2 år), Jens (5 1/2 år) og Guro. Foto: Bonsak hammeraas

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

På Kaja oppfyller en familie boligdrømmen ved å renovere et hus med dype røtter i Ås-historien.

DEL

ÅS: De var akkurat ferdig å pusse opp leiligheten på Risløkka i Oslo. Så fant de drømmehuset på Finn, som ikke akkurat var «nøkkel- ferdig». Familien Grøgaard Mæhlum har påtatt seg litt av en oppgave: å renovere gamle Solbraa pensjonat på Kaja.

Familien hadde ikke noe forhold til Ås fra før, men huset de har kjøpt er et lite stykke Ås-historie i seg selv. Huset ble bygget i 1919 av ekteparet Dagny og Olaf Dahl. Herr Dahl eide først Landås gård i Ås fra 1916 til 1919. Solbraa ble bygget for utleie av rom med mat- servering. Her kunne fru Dahl, som var utdannet kokk, praktisere kokkekunsten sin.

I 1926 solgte Dahl eiendommen til forhenværende kjøpmann Jens Petter Sønnichsen. Huset ble benyttet som bolig, med utleie av hybler og lokaler for kursvirksomhet. I 1934 ble Solbraa kjøpt av Thoralf Stokka, som tok opp pensjonatdriften i huset. Under 2. verdenskrig beslagla tyskerne et rom i 2. etasje til kommandanten for den tyske tren-avdelingen som var stasjonert rundt Studentsamfunnet. I 1966 overtok Målfrid Græe eiendommen I tillegg til utleie til studenter, har de også leid ut lokaler til Ås Preste- kontor i 1970 og 80-årene. Huset var i familien Græe sitt eie frem til familien Grøgaard Mæhlum kjøpte huset i 2014.

Litt å ta tak i

Før de kan flytte inn, er det en gedigen smørbrødliste med oppgaver som venter dem.

– Så å si alt må tas. Det er bare tømmeret i veggene som står igjen, forteller Guro.

Drenering, grunnmur, garasje, strømanlegg og ny kloakk.

– Vi har måttet rive alt utvendig og etterisolere. Vi har skiftet ut vinduer. Til slutt får vi det som vi vil.

Ideelle Kaja

Når det står ferdig, tør familien ikke å spå.

– Det kommer til å ta tid. Målet er å få ferdig alt det utvendige i løpet av 2015.

At de har valgt rett da de flyttet til Ås er de ikke i tvil om.

– Kaja er et helt ideelt sted å bo, med Åsgård skole og barnehage like ved, avslutter en fornøyd, nyinnflyttet Ås-familie.