Gå til sidens hovedinnhold

Riksmekleren har innkalt partene i busskonflikten til møte onsdag

Artikkelen er over 1 år gammel

Riksmekleren har bedt partene i busskonflikten til et møte onsdag klokka 12. Over 8.000 bussjåfører er i streik rundt om i landet.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland bekrefter overfor NTB at han har bedt partene om å stille i et møte hos ham onsdag.

– Bakgrunnen er at konflikten har pågått i noe tid. Det er en stor konflikt som rammer tredjepart. Jeg ønsker en status fra partene og vil høre om det er grunnlag for å gjenoppta meklingen, sier han.

Ruland understreker at det ikke er partene som har tatt initiativ til møtet, men at det kommer fra ham og er begrunnet med omfanget på konflikten og smittesituasjonen.

– Jeg har foreløpig ikke fått bekreftet at alle kommer. Partene har ikke plikt til å stille, men jeg forventer at de kommer.

Les også

Tor Magne har vært alvorlig Covid-19 syk: – Jeg synes påbud av munnbind er fornuftig

Yrkestrafikkforbundet og Fellesforbundet deltar

Yrkestrafikkforbundet har sagt seg villig til å stille på møtet, sier forhandlingsleder for Yrkestrafikkforbundet, Linda Jæger.

– YTF er avventende til hva som kan komme ut av møtet, men håper at arbeidsgiver er villig til å komme våre krav i møte.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum bekrefter overfor NTB at de også vil delta, men han har ingen ytterligere kommentar.

Les også

Munnbindpåbud i samtlige Follo-kommuner. Dette mener folk

Over 8.000 streikende

Det er gått over en uke siden bussjåfører i Viken og Oslo gikk ut i streik, og store deler av kollektivtrafikken ble lammet.

Søndag 20. september ble det brudd i meklingen mellom NHO Transport og Spekter på arbeidsgiversiden, og Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet på arbeidstakersiden.

I helgen ble streiken trappet opp, og ytterligere 4.500 bussjåfører sluttet seg til de 3.800 sjåførene som allerede hadde lagt ned arbeidet.

Fakta om busstreiken

  • Søndag 20. september tok de fire arbeidstakerorganisasjonene Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet rundt 3.800 bussjåfører ut i streik etter at meklingen med NHO Transport og Spekter ikke førte fram. Dette stanset nesten all busstrafikk i Oslo og Viken.
  • Lørdag morgen ble ytterligere 4.500 bussjåfører tatt ut i streik. Dette gjelder alle organiserte sjåfører i Vestland, Trøndelag, Rogaland og Finnmark, samt store deler av Møre og Romsdal, Nordland og Agder.
  • I Nordland er det stans i Lofoten, Vesterålen, Ofoten, Andøya, Salten utenom Kjerringøy og Indre Helgeland.
  • I Møre og Romsdal er det stans i bussruter i Fræna, Eide, Midsund og Aukra, samt enkelte avganger mellom Ålesund og Stryn.
  • I Agder gjelder det alle busser i Kristiansand og Vennesla, samt Sørlandsekspressen.
  • Oppgjøret dekker rute-, ekspress- og turbuss.
  • Meklingen mellom partene startet fredag 18. september og hadde frist ved midnatt natt til søndag 20. september. Det har ikke vært kontakt mellom partene siden søndag.
  • Riksmekler Mats Wilhelm Ruland har onsdag 30. september klokka 12 invitert partene til et statusmøte hos ham.
  • De fire involverte forbundene truer i verste fall med å ta ut samtlige av sine medlemmer. Det vil bety at nesten 12.000 bussjåfører i hele landet legger ned arbeidet.
  • Kilde: NTB/NHO Transport / Yrkestrafikkforbundet / Fremover / Fædrelandsvennen / Møre og Romsdal fylkeskommune

Kommentarer til denne saken