Det koster å bryte reglene i trafikken. Så også hvis du bryter dem på el-sparkesykkel. Bruker du mobiltelefon mens du kjører el-sparkesykkel, risikerer du en bot på 9700 kroner. Det er like mye som det koster å bli tatt for å gjøre det samme i bil.

LES OGSÅ: Ruskjøring og hærverk – dette skjedde i helga

Regnes som motorvogn

Årsaken er ifølge fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, at el-sparkesykkel, som for lengst har blitt et vanlig syn i gatebildet, regnes som motorvogn.

– Siden det ikke kreves førerkort for å kjøre el-sparkesykkel får du ikke prikker som straff i tillegg til boten, slik du ville fått bak rattet, sier han i en pressemelding.

LES OGSÅ: Fulle 17-åringer kastet av russebuss

Det er politikerne som vedtar og bestemmer hvor høye bøtesatsene skal være. Men hvordan fungerer det i praksis når det gjelder el-sparkesykkel?

– Hvis du for eksempel står i ro på rødt lys og sjekker mobilen, kan du bli stoppet av politiet og få bot. Grunnen er at du er en del av trafikken og da gjelder reglene som bilistene må forholde seg til.

Men det er en annen sak hvis du kjører på fortauet.

– Hvis du står i ro med el-sparkesykkelen din på et fortau eller noe slikt, er du ikke en del av trafikken. Da unngår du bot, sier han.

Lite beskyttelse

Selv har han sett flere el-sparkesyklister bruke mobilen i trafikkbildet.

– Vi ser at en del fikler med mobilen på el-sparkesykkel. Det må vi få en slutt på. Du har forsvinnende lite beskyttelse hvis du faller og du kan skade deg skikkelig. Det blir fort farlig hvis du mister oppmerksomheten på veien.

Våren har kommet for alvor, og med finere vær og lengre kvelder, er det flere myke trafikanter som inntar veiene; spesielt folk på el-sparkesykkel og vanlig sykkel. Det må man være oppmerksom på, uansett hva slags motorvogn man kjører.

– Sjekk blindsonen skikkelig når du kjører bil. Vis hensyn og ikke bli irritert over at det nå blir flere myke trafikanter på veien sammen med deg og bilen din, påpeker Ytre-Hauge.

Fra januar i år er det lovpålagt med forsikring til el-sparkesykler i Norge. Salget har økt kraftig den siste tiden.

– De to første ukene i april kjøpte 70 prosent flere forsikringer for el-sparkesykkel enn i hele mars, sier Ytre-Hauge.