FOLLO: Faren for hjernehinnebetennelse skremmer Follo-russen, men russepresidentene forsikrer om at de har gjort alt i sin makt for å unngå den dødelige sykdommen.

– Jeg tok den allerede i fjor. Jeg er forberedt, smiler Susann Viktoria Falla. 19-åringen fra Ski er russepresident på den videregående skolen i nabokommunen Ås.

LES OGSÅ: Storfornøyd russ på årets Follokåring

Der forteller hun om et omfattende samarbeid med helsesøster, utdeling av infoskriv og belønning i form av en russeknute til de som har vaksinert seg mot sykdommen.

Russ smittet i Drammen – Ås tar trusselen på alvor

Tirsdag ble en russ i Drammen lagt inn på sykehus med hjernehinnebetennelse. Tilstanden til eleven er i skrivende stund alvorlig, men stabil.

Ås-presidenten føler at de har tatt sykdomstrusselen på alvor.

– Jeg føler at vi tar den på alvor. Veldig mange er seriøse, men det er alltid noen som tenker at «dette skjer ikke meg, så jeg tar ikke vaksinen». Vi har snakket mye med folk, forklarer Falla.

– Jeg har kjeftet på folk som ikke har tatt den, ler 19-åringen.

Billigere vaksine

Oppegårdrussen har fokusert på praktiske forholdsregler forklarer russepresident Cedric Lynne (18) ved Roald Amundsen videregående skole. I tillegg til informasjon på forhånd er det spesielt to ting som er viktig:

– Vi prøver å ikke drikke av samme flasker og å ikke kysse andre enn kjærestene våre, forklarer Lynne.

Lettere sagt enn gjort. Alkoholnivået påvirker selvfølgelig avgjørelsene til russen.

– Spesielt hvis man kanskje har drukket en del, kommenterer Ås-president Falla.

LES OGSÅ: – Vi ser på oss som en rullende scene 

Roald Amundsen-russen fikk tilbud fra helsestasjonen i kommunen om gratis stikking av vaksinen. Et tilbud Lynne er svært fornøyd med at de fikk.

– De aller fleste valgte å gjøre det, uttaler han.

Nesten umulig å bli kvitt det

Full immunitet er ikke så enkelt å få til. Russetiden er på mange måter «skapt» for hjernehinnebetennelse. Feber, hodepine, stivhet i nakke og rygg, kvalme og kramper er bare noen av symptomene på sykdommen.

– Hvis alle tar vaksinen, skal det være mulig å være russ i 2015 uten å pådra seg hjernehinnebetennelse. Jeg tror likevel det blir vanskelig å unngå sykdom. Det kan vi se langt etter for øyeblikket.

LES OGSÅ:  Paradise-Thomas på slippfest med russen

Han trekker frem dårlig bekledning som en av de viktigste faktorene for sykdom under russetiden. Russen kler på seg mens sola skinner, men glemmer at de skal feste hele natten.

Har fjernet knuter

Skis russepresident Ingrid Arnfinnsdatter Kolstad (18) forklarer at deres styre har besluttet å fjerne flere av russeknutene. De gikk på helsa løs.

– Vi har bevisst fjernet de vi mener er litt ekstrem. Vi fjerner ikke bare knuter med tanke på hjernehinnebetennelse, men fordi noe er helsefarlig, sier Ski-jenta, som også forteller om tidlig og omfattende holdningsarbeid på skolen.

Russepresidentene ved Drømtorp og Vestby videregående skoler har ikke svart på ØBs henvendelser onsdag.