SVARTSKOG: 150-års dagen for Roald Amundsen ble feiret med brask og bram på Svartskog Kolonial og Uranienborg, polarforskerens hjem, på 150-års dagen for hans fødsel lørdag.

Det er lenge siden det var så mange mennesker samlet på idylliske Uranienborg ned mot Bunnefjorden. Det var her polarforskeren bodde de siste 20 årene av sitt liv.

Ansatte ved Follo museum, som forvalter Amundsen hjem, stilte mannsterke opp for å guide i huset og utendørs, orientere om utstillingene i Bettys hus, som nå er besøksrom for publikum, og ikke minst svare på mange spørsmål underveis i løpet av dagen.

– Det var tett med folk som var med på feiringen i formiddagstimene, sier Anders Backe, fagkonsulent ved Roald Amundsens hjem og en av landets fremste forskere på Roald Amundsen.

Roalds navle

Dagens gladeste: 30 år gamle Marthe Brendefur (39). Hun er plukket ut blant 350 søkere som skal gå i Amundsens skispor til Sydpolen i november. Hun skal være med i en ekspedisjon, hvor to fra New Zealand og én fra Norge får være med. Formålet er å markere jubileet til den legendariske polfareren.

Dagens merkeligste utstillingsgjenstand: Roald Amundsens navle (!) i en glassmonter sammen med en hårlokk og en tann i en ellers spennende utstilling med mye nye informasjoner.

Dagens mest velsmakende tilbud: marsipankake med bilde av Roald Amundsen. Det dannet seg fort en lang kø, som ønsket en bit av vår fordums, og nåværende helt. Det tok ikke mange minuttene før polarforskeren var fordelt på 150 magesekker.

Fascinerer fortsatt

Dagens tale: Varaordfører Hans Martin Enger, som hyllet polarforskeren på en respektfull og morsom måte. - Det er interessant å se hvordan Roald Amundsen fortsatt fascinerer, også meg, i form av foredrag,, fortellinger, , fagbøker, dagbøker og billedbøker, museum og filmer, nye ekspedisjoner, statuer og byster. Og sist, men ikke minst, undervisning i klasserommene, sa han.

Han fortalte om en gang han selv var en tidsmaskinreisende redaktør som landet midt i klasserommet på Sofiemyrtoppen skole og spurte elevene om de hundre år etter kunne hjelpe til med å lage artikler om hvordan det gikk med Sydpolferden i 1914.. - Avisene ble fantastiske, slik fortellingen om Amundsens Sydpolferd er fantastisk.

Betty var der

Dagens mest tidsriktige: Skuespilleren Tone Holte. Hun var kledd som Amundsens daværende husholderske og barnepike for de to inuittjentene han hadde med seg hjem til Svartskog. Hun haltet av gårde.

– Du vet, så gammel som jeg er, har gikta slått seg på litt av hvert.

Dagens ubesvarte spørsmål: fikk Amundsen skattefritak i Oppegård kommune? Kan det i så fall ha vært i forbindelse med at han begjærte seg selv konkurs i 1924 eller rett og slett fordi han var bygdas, og landets, aller største kjendis? Heller ikke Anders Backe kunne besvare spørsmålet.

Han finner nok svaret før neste jubileum.