SVARTSKOG: På lørdag er det 150 år siden polarhelten Roald Amundsen ble født.

150-årsdagen markeres med bakgårdsfest ved polarheltens hjem på Svartskog i Nordre Follo.

Dette er Uranienborg

Dette huset har du kanskje passert på din vei langs Bunnefjorden? Huset ligger i Roald Amundsens vei 192, nede ved Bunnefjorden i Nordre Follo.

Dette var Amundsens siste hjem.
Roald Amundsen kjøpte huset i 1906, og hadde dette som sin fate adresse i Norge helt frem til han forsvant i isødet med Latham. 

For en fantastisk perle

Her ser du svabergene foran Uranienborg, og en liten strand hvor man nok kan anta at Amundsen tok seg et og annet bad, eller slappet av mellom planleggingen av sine fantastiske ferder.

Rett bak fotografen, er det en steintrapp, tilrettelagt for turgåere av megasterke sherpaer, som gjør oppelvelsen med å gå langs Bunnefjorden mye bedre.

Velkommen inn!

Slik ser det ut inne i hjemmet. Huset er bevart innvendig akkurat slik Roald Amundsen forlot det da han dro ut med Latham.

Sveip deg videre nedover for flere bilder!

Lurer du på opprinnelsen til navnet Uranienborg? Vel, ifølge Wikipedia, betyr det i overført betyrning «god utsikt».

Vil du besøke stedet?

Sjekk Follo Museums nettsider for åpnignstider og lignende. Huset finner du i Roald Amundsens vei 192, og plassen er åpen døgnet rundt, mens det inne i huset er guidede omvisninger til bestemte tidspunkt.

Sveip videre

Men du? Nå må vi ut av hjemmet, og tilbake til det historien egentlig handler om, nemlig Amundsens bursdag og historie.

Men hvem var han?

Roald Engelbregt Gravning Amundsen, som var hans fulle navn, ble født i Borge i Østfold 16. juli 1872. Amundsen begynte å studere medisin i 1890, men etter at begge hans foreldre var døde, ble valget tatt. Da brøt han over tvert for å vie seg til polarforskningen.

De 20 siste årene av sitt liv bodde han i en sveitservilla på Svartskog like sør for Oslo. Boligen er i dag et museum og står nærmest urørt slik Amundsen forlot den da han forsvant i 1928.

Store Norske Leksikon har en fremragende artikkel om Amundsen, hvor du kan fordype deg skikkelig i historien hans. Den kan du finne ved å følge denne lenka

Bursdagsfest

Nå er det altså 150 år siden han ble født. Og ja, det blir fest. Programmet kan du se ved å følge denne lenka

Museet har et spekket program i forbindelse med jubileet. De gjenåpnet nylig dørene etter å ha vært stengt gjennom pandemien, akkurat i tide til feiringen. Jubileet markeres med både utgivelse av en hittil upublisert dagbok og en ny utstilling, i tillegg til at Posten har gitt ut to jubileumsfrimerker.

På selve jubileumsdagen blir det arrangementer fra morgen til kveld. Det vil bli gitt omvisninger både utenfor boligen og innendørs, i tillegg til servering av en stor bursdagskake fra kommunen.

På kvelden blir det bursdagsfest på den gamle Svartskog kolonial, som ligger like ved sveitservillaen. Her vil det blant annet bli servert en drink som er basert på en oppskrift nylig funnet i en av Amundsens kommodeskuffer.

– Her skal det bli fest, fastslår Cesilie Skovholt på Svartskog Kolonial. Hun og Anders Backe, fagkonsulent ved Roald Amundsens hjem Uranienborg, har lagt store planer for feiringen av 150-års dagen for Roald Amundsens fødsel 16. juli.

– Han var en stor mann for sin tid og har for alltid satt Norge på verdenskartet med sine polare ekspedisjoner. Derfor setter vi av en hel uke til feiringen. Det blir både på Uranienborg og på Kolonialen og for alle generasjoner, sier Backe entusiastisk til ØB i et intervju i forkant av feiringen.

– Selve bursdagen 16. juli er selvsagt høydepunktet. Da blir det bursdagskake, Amundsen-is og mye moro for barn og familier på Uranienborg om dagen. Om kvelden blir det stor bakgårdsfest på Svartskog Kolonial, lokker Anders Backe.

– Da blir det mat, drikke og musikk fra Amundsens tid. Kom som du vil eller kle deg opp i de fjongeste 1900-talls klærne du har, sier Cesilie Skovholt.

– Det er morsomt å kunne ha den store bursdagsfesten på Kolonialen. Det var jo aktivitet i huset på hans tid, blant annet kolonial fra 1916. Her fikk Amundsen kjøpt mesteparten av det han trengte. Og så har vi jo Amundsen-arrangementer her nesten hver måned.

– Men denne gang blir det hekt spesielt, lover Cesilie Skovholt i ØB-intervjuet om festen, som du kan lese mer om ved å følge denne lenka:

En rekke historiske bragder

Vi skal tilbake til Amundsens historie. Amundsens familie flyttet til hovedstaden da han var noen måneder gammel, og han vokste opp i en leilighet like bak Slottet.

Hans trang til oppdagelser skjøt for alvor fart da han som 17-åring befant seg i den enorme folkemengden som ønsket polarhelten Fridtjof Nansen velkommen hjem fra Grønland-ekspedisjonen i 1888. Begivenheten gjorde inntrykk på 17-åringen og ble en katalysator for det som skulle bli en svært innholdsrik polarkarriere.

Amundsens første store bragd var å bli den første til å seile over den beryktede Nordvestpassasjen i havområdene nord for Canada i 1906. Men han skrev seg for alvor inn i historiebøkene da han ble den første til å nå Sydpolen i 1911 etter et dramatisk kappløp med engelskmennene.


Etter å ha lånt Nansens polarskip Fram, fikk Amundsen bygget sitt eget polarskip Maud.

Han forsøkte å nå Nordpolen med sitt nye skip, men ekspedisjonen ble mislykket – og dette ble et av Amundsens få nederlag.

Han fikk tidlig en interesse for fly og ble i 1914 den første nordmannen til å ta sivilt flysertifikat. I 1926 nådde Amundsen Nordpolen med luftskipet Norge.

En historisk dag

Det kreves mye utstyr for å lage ekspedisjoner som Amundsen var på, og en del av dette finnes ikke bare i hans hus, men også flytende. Det vil si slik var det for en dag.

Vi skal nå bla oss tilbake til 2018. Da var det folkefest på Svartskog foran Amundsens bolig, da polarskuta hans «Maud» kom hjem til Svartskog.

Sveip deg nedover for å se bilder fra den store dagen, og for å lese videre.

Se video fra begivenheten

Her kan du forøvrig se ØBs videoraportasje av hendelsen.

Roald Amundsen fikk en spissbolt fra polarskuta "Maud" på skrivebordet sitt under seremonien søndag formiddag. Det var stor folkefest ved Uranienborg, Roald Amundsens hjem på Svartskog.

Forsvant sporløst

Amundsen fikk også sin ende, men kanskje ikke slik som han hadde tenkt. Den siste tiden var preget av finansielle vanskeligeheter, og han følte seg isolert og svikta.

Verdenskartene hadde fremdeles en del hvite flekker i Amundsens tid. Og i likhet med de gamle kartene er det fremdeles mye som er ukjent rundt Amundsens liv og virke, særlig slutten på polarfarerens liv – som den dag i dag forblir en gåte for historikerne.

Så kom avslutningen. Sommeren 1928 forsvant nemlig Amundsens erkerival, italienske Umberto Nobile, i forbindelse med en ekspedisjon til Nordpolen. Den da 55 år gamle Amundsen meldte seg til å bidra i den omfattende leteaksjonen. Amundsens fly tok av fra Tromsø 18. juni, men forsvant i nærheten av Bjørnøya sør for Svalbard.

Verken flyet eller Amundsen ble noensinne funnet.

Historien er likevel ikke over

Men interessen for polarhelten lever videre, og det gjøres stadig nye oppdagelser om hans innholdsrike liv.

I dag finner man stadig nye gjenstander i kriker og kroker av Amundsens gamle hus, ifølge fagkonsulent Anders Bache ved Roald Amundsens hjem.

– Vi finner iblant brev, vi finner ting mellom sofaputer. Det er som å pusle et puslespill uten hjørnebrikker, et puslespill som stadig blir større, sa Bache til NTB i mai.

Og vi tar jo selvfølgelig med et kart på slutten, slik at du kan finne Roalds Amundsens hjem, Uranienborg, på Svartskog.

(©NTB)