– Bra å høre den «døde» snakke

SØK: Her går Morten Nordbø, Viktoria Wallum og Nina Mariann Vesseltun, ut i skogen for å søke etter en student som skal ha rotet seg bort, på vei hjem fra Samfunnet.

SØK: Her går Morten Nordbø, Viktoria Wallum og Nina Mariann Vesseltun, ut i skogen for å søke etter en student som skal ha rotet seg bort, på vei hjem fra Samfunnet.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ikke alle leteaksjoner Røde Kors deltar på, får en lykkelig slutt. Det må også øves på.

DEL

ÅS: Sola har så vidt rukket å titte frem og frostduggen på bakken lever farlig. Idyllen hersker rundt speiderhytta «Trampen» i Ås. Her er det ingenting som skulle tilsi at Røde Kors fant en «død» person for bare få timer siden.

Røde Kors-mannskapet har fyrt opp bål, og er i ferd med å tømme kaffekjelen.

Å si at praten går friskt rundt bålet, ville være en overdrivelse. Gjengen har akkurat krøpet ut av soveposen, etter å ha overnattet ute.

– Det var spesielt å se at en person hadde «tatt sitt eget liv», forteller Kari Jerve.

Hun var den som fant personen.

– Det var absolutt en tankevekker, og utrolig godt å høre den «døde» personen snakke.

Ifølge kursleder Kristin Nordås Toska, er det veldig viktig å gjøre kursdeltagerne metalt forberedt på at en leteaksjon kan ende med et negativt funn.

Hun og mannskapet i Vestby og Ås Røde Kors Hjelpekorps har tatt med seg seks kursdeltagere inn i skogen. Her skal de lære seg kvalifisert søk og redning.

– Å finne en død person er en vekker for de fleste, og da er det greit å finne den første på øvelse, mener Toska.

Flertallet på kurset er studenter som synes det er fint å kunne bidra med noe nyttig i samfunnet.

Karina Gjerde studerer ved NMBU, men har planer om å flytte nordover, etter endt utdannelse.

– Det som er ekstra fint med Røde Kors er at det er en landsomfattende organisasjon. Når jeg drar nordover, vil jeg kunne ta med meg kunnskapen herfra, og være med i det lokale Røde Kors, sier Gjerde fornøyd.

– Om du ikke vil lete etter savnede personer, trenger Røde Kors også besøksvenner, avslutter Toska, før hun sender deltagerne til skogs igjen, på nye søk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken