– Bra å høre den «døde» snakke

SØK: Her går Morten Nordbø, Viktoria Wallum og Nina Mariann Vesseltun, ut i skogen for å søke etter en student som skal ha rotet seg bort, på vei hjem fra Samfunnet.
Ikke alle leteaksjoner Røde Kors deltar på, får en lykkelig slutt. Det må også øves på.
ÅS: Sola har så vidt rukket å titte frem og frostduggen på bakken lever farlig. Idyllen hersker rundt speiderhytta «Trampen» i Ås. Her er det ingenting som skulle tilsi at Røde Kors fant en «død» person for bare få timer siden.
Røde Kors-mannskapet har fyrt opp bål, og er i ferd med å tømme kaffekjelen.
Å si at praten går friskt rundt bålet, ville være en overdrivelse. Gjengen har akkurat krøpet ut av soveposen, etter å ha overnattet ute.
– Det var spesielt å se at en person hadde «tatt sitt eget liv», forteller Kari Jerve.
Hun var den som fant personen.
– Det var absolutt en tankevekker, og utrolig godt å høre den «døde» personen snakke.
Ifølge kursleder Kristin Nordås Toska, er det veldig viktig å gjøre kursdeltagerne metalt forberedt på at en leteaksjon kan ende med et negativt funn.
Hun og mannskapet i Vestby og Ås Røde Kors Hjelpekorps har tatt med seg seks kursdeltagere inn i skogen. Her skal de lære seg kvalifisert søk og redning.
– Å finne en død person er en vekker for de fleste, og da er det greit å finne den første på øvelse, mener Toska.
Flertallet på kurset er studenter som synes det er fint å kunne bidra med noe nyttig i samfunnet.
Karina Gjerde studerer ved NMBU, men har planer om å flytte nordover, etter endt utdannelse.
– Det som er ekstra fint med Røde Kors er at det er en landsomfattende organisasjon. Når jeg drar nordover, vil jeg kunne ta med meg kunnskapen herfra, og være med i det lokale Røde Kors, sier Gjerde fornøyd.
– Om du ikke vil lete etter savnede personer, trenger Røde Kors også besøksvenner, avslutter Toska, før hun sender deltagerne til skogs igjen, på nye søk.
Kommentarer til denne saken