Gå til sidens hovedinnhold

Rødt nivå i skolene – hva betyr egentlig det?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mandag bestemte Nordre Follo at skolene skal over på rødt nivå fra og med i dag. Nok en kveld må brukes til å endre planer for morgendagen og resten av uka. Mandag var forresten også hjemmeskole på vårt trinn, så her var vi mange som også satt i helgen med endring av planer – igjen!

Misforstå meg rett – jeg er ikke MOT rødt nivå på skolene, men hva betyr egentlig det? Ifølge smitteveilederen for skolene som man finner på hjemmesidene til Udir, skal gruppestørrelsene være mindre på rødt nivå. Men vent litt! Hvis man leser litt nøyere, står det at dette ikke er et krav.

Man KAN bruke lærernormen på 20 elever per lærer som et utgangspunkt, men man KAN øke dette hvis elevene klarer å holde 1 meters avstand. Det betyr at skolene godt kan gjennomføre rødt nivå med fulle klasser på opp mot 30 elever i klassen.

Hvordan henger dette sammen med de strenge tiltakene som nå gjelder for hele Viken? Sa ikke politikerne nettopp at det er blant barn og unge det er mest smitte nå? Smitteveilederen har altfor mange «bør» og «kan» og ikke nok «skal» eller «må». Guri Melbye har sagt at smitteveilederen skal revideres. Det har hun sagt noen uker nå ...

Imens står vi lærere i frontlinjen med maaaange nærkontakter i løpet av en dag og uke. Elevene likeså. Vi er leie nå – både lærere, elever og helt sikkert foreldrene. Gi oss tiltak som gir mening og som ikke slår hverandre i hjel. Som sønnen min sa: «Når det var mye smitte blant voksne, så stengte de skolene.

Nå stenger de ned samfunnet for de voksne, mens skolene mange steder er på gult nivå!» Politikerne snakker om tiltakstretthet. Det er det ulogiske og de stadige endringene som gjør oss slitne. Hvorfor ikke stenge ned skolene helt i denne situasjonen?

Det er nok nå ...

Jane Braute

Kommentarer til denne saken