Ronny Sigde (59) i Ap er ikke som alle andre politikere: – Jeg snakker rett fra levra, og sier det jeg mener

POLITIKER: Ronny Sigde liker å ha noe å gjøre når han ikke er brannmann. Ved siden av jobben er han brytetrener i Ski bryteklubb og politiker i Ski kommune.

POLITIKER: Ronny Sigde liker å ha noe å gjøre når han ikke er brannmann. Ved siden av jobben er han brytetrener i Ski bryteklubb og politiker i Ski kommune. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Han innrømmer det selv, Ronny Sigde: - Jeg snakker rett fra levra, og sier det jeg mener.

DEL

SKI: I fire år har han sittet i kommunestyret og i utvalg for omsorg og helse.

– Jeg har sittet mye som læregutt disse årene. Jeg var i tvil om jeg skulle ta en periode til, men så fant jeg ut at politikken faktisk trenger en som sier hva dem mener, og ikke bruker politikken som et stigbrett i karrieren. Jeg trenger ingen ny karriere. Jeg vil være der for mannen i gata, sier han med overbevisning.

Veien til politikken har vært litt kronglete. Det hele startet da han jobbet i vei og park i Ski kommune. Sjefen Knut Arild Berg tok med Sigde på noen politiske møter, og han lærte mye av det.

– Så ble Gunvor (Eldegard red.anm.) ordfører. Hun hjalp meg å starte Ski Bryteklubb. Brytesporten var arbeidernes sport. Den var rimelig, og det er lite utstyrsjag. Da jeg var aktiv på 1980-tallet, var Norsk Kommuneforbund sponsor, sier han og smiler.

Les også: Ronny Sigde om den knallharde oppveksten og hvordan den har preget han

Ikke helt fornøyd

Ronny Sigde står på 14. plass på valglisten til Arbeiderpartiet i Nordre Follo. Han er ikke så veldig fornøyd med den plasseringen.

– De sier hele tiden at de trenger en som meg. Og da jeg sa at jeg burde bli plassert høyere opp på listen hvis de ville ha meg med, hadde de ingen klare svar. Men jeg regner med at de som ønsker seg en politiker som sier akkurat hva han mener, gir meg et ekstra kryss.

Han mener politikken i Ski har blitt tøffere de siste årene.

– Vi må slutte å ta hverandre. Folk mister respekten for politikerne når de oppfører seg på denne måten. Jeg håper tonen blir bedre i kommende periode, oppfordrer han.

Artikkelen fortsetter under bildet

OL-DELTAKER: Ronny Sigde (59) deltok som bryter i OL i 1984 i Los Angeles og i 1988 i Seoul, da Jon Rønningen tok sitt første OL-gull.

OL-DELTAKER: Ronny Sigde (59) deltok som bryter i OL i 1984 i Los Angeles og i 1988 i Seoul, da Jon Rønningen tok sitt første OL-gull. Foto:


Politisk spill

Han innrømmer at ikke alle tar hans direkte måte å snakke på positivt.

– De som ikke kjenner meg, er kanskje litt skeptisk. Det er litt sårt innimellom at folk er ute etter hverandre på en stygg måte. Jeg er vant til å gå ut på en brytematte. Enten så vinner jeg, eller så taper jeg. Men jeg er likevel venn med motstanderen etter kampen. Slik er det ikke alltid i politikken, og det synes jeg er synd.

Han synes det er for mye politisk spill og maktkamper mellom idretten og politikken. Spesielt i Ski.

– Det er for mange som bare tenker på seg selv. Hvorfor skal ikke kampidrettene få plass i Ski? Når vi skal bygge en turnhall skjønner jeg ikke at det ikke kan bli plass til kampidretter i kjelleren. Jeg skjønner heller ikke at det skal være så problematisk å utvide treningsrommet i Skihallen, slik at det blir plass til en brytematte. For meg er det helt feil ikke å inkludere alle. Det er det jeg står for hver dag. Hvis du ser på Ski bryteklubb, og hvor mange utøvere med innvandrerbakgrunn som er med, skjønner dere hva jeg står for. Idrett skal være inkluderende, ikke ekskluderende.

Les også: Tuva Moflag: – Nei, jeg kunne aldri blitt brannmann

Arbeider

Da han valgte å gå inn i politikken var Arbeiderpartiet et selvsagt valg. Opprinnelig er han elektriker, men har i mange år jobbet som brannmann. Et yrke han fortsatt er i.

– Jeg valgte Arbeiderpartiet fordi jeg er arbeider. Men mange stoler ikke på at partiet er for arbeiderne lenger. Jeg skulle ønske at vi kunne stå mer sammen som parti enn det vi gjør nå. Jeg vil alltid kjempe for at folk skal ha det bra på jobb. Jeg håper folk vil stemme på meg fordi jeg kjemper for den vanlige mann i gata.

Ronny Sigdes brytekarriere

 • Ronny Sigde var ennå ikke fylt 18 år da han tok en femteplass i EM for senior i Oslo i 1978.
 • Han deltok i OL i 1984 og 1988.
 • Han startet sin brytekarriere i Sp.09, men i 1978 flyttet han til Klippan i Sverige for å satse på bryting.
 • Ved gymnaset utdannet han seg til å bli elektriker samtidig som han også startet sin interesse for å hjelpe til å trene andre.
 • Etter ti år returnerte han til Norge og flyttet til Ski. Han hadde allerede i 1984 byttet klubb til Kolbotn IL, som da hadde fått en stor seniorgruppe med gode trenere.
 • I sin aktive karriere tok han hele 10 NM for senior og seks Nordiske Mesterskap for senior.
 • I tillegg er han den personen som har vunnet flest norske titler med sin klubb i lagbryting.
 • I VM i 1987 hadde han et av sine beste mesterskap, etter å ha vunnet flere kamper møtte han hjemmefavoritten Patrice Mourier i Clermont-Ferrand i Frankrike. Ronny ledet kampen 4-3 etter 8 minutter og 51 sekunder da det var kun 9 sekunder igjen av kampen valgte dommerne å gi Ronny den tredje advarselen som gjorde at han ble disket og tapte kampen. Uten dette tapet hadde Ronny vært i finalen, og han kunne fort blitt verdensmester.
 • Selv om han hadde hodefall og hode i klemme som spesialgrep, var det selve motiveringen av bryterne til selv å trene hardere som er Ronnys styrke. Han var selv alltid i god form, han gikk selv på matta får å matche de beste, og han «fylte ut laget» for å dra hjem lagseieren i NM i mange år etter at han hadde lagt opp.
 • Etter mer enn 25 år i Kolbotn IL valgte Ronny å starte en ny klubb i Ski 13.03.2013, noe han har gjort med stor suksess.
 • De har fått den første norgesmester for senior med Kim Erik Valentin Svensson i 2016 og i 2018 tok Henrik Rædergård en bronsemedalje for gutter og i år tok de sin første medalje for kvinner i senior kvinner ved Rikke Bugge. I tillegg har klubben tatt en mengde medaljer i NM i sumo og sandbryting.

Kilde: Ove Gundersen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken