Deler ut gratis mat til rusmisbrukere en kveld i uken

DELER UT MAT: Vernepleier Ann-Synnøve Leithe (til venstre) og miljøarbeider Katrine Behsert i Ski kommune håper på flere frivillige til Kafé med mening. De frivillige deler ut gratis mat til rusmisbrukere i Ski sentrum hver onsdag kveld.

DELER UT MAT: Vernepleier Ann-Synnøve Leithe (til venstre) og miljøarbeider Katrine Behsert i Ski kommune håper på flere frivillige til Kafé med mening. De frivillige deler ut gratis mat til rusmisbrukere i Ski sentrum hver onsdag kveld. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Er du blakk eller sulten? Hver onsdag kveld får rusmisbrukere gratis mat i Ski sentrum.

DEL

SKI: Mellom 19.00 og 21.00 står den turkise tilhengeren med tegning av en elefant utenfor Vitus apotek i stasjonsbygget. Frivillige deler ut gratis mat til rusmisbrukere. I forrige uke var ordføreren på besøk.

Denne uken sto det rykende varm kyllingsuppe på menyen, lagd fra bunnen av.

Forebyggende måltider

Ideen kom fra to studenter på Finstad.

- Det var en del uro på bofellesskapet F8. Jeg og en annen kom som studenter og prøvde å innføre gratis matservering. Det gikk fint. Vi fikk penger fra øvrig hold også, og da kjøpte vi denne matvogna. Vi tenkte at denne vogna kan være en del av vårt forebyggende arbeid, blant annet mot overdoser, sier Ann-Synnøve Leithe, som nå er ferdig utdannet og i sving som vernepleier i Ski kommune.

Matvogna står i nærheten av hovedinngangen på Ski Storsenter. Luka står vendt mot jernbanesporene, slik at "kundene" ikke står på utstilling. Samtidig har det andre fordeler at vogna er sentralt plassert.

- Vi ser det som rusforebygging også. Vi ser hva som skjer rundt storsenteret, sier Leithe.

Vil dele ut motgift

En ting er maten. Men matvogna skal også være et sted hvor rusmisbrukere får gode råd for å redde liv.

- Vi er også med i regionalt rusforum som jobber med å utvikle Norges nye overdosestrategi. Vi har blant annet lyst til å dele ut røykefolie og naloxon, en motgift mot heroinoverdoser. Vi vil også lære dem opp i kameratredning. Vi bruker denne vogna som en kanal for å nå ut til dem, sier Ann-Synnøve Leithe.

- Pengene som ble bevilget til vogna, har Venstre fått vedtatt på Stortinget. Camilla Hille har stått på for det, sier miljøarbeider Katrine Behsert.

Gamle kjente

- Vi ønsker å få tak i dem som ikke har noe tilbud av noe slag. Men de som får hjelp, kan også komme og spise. Vi sender melding til dem hver gang, sier Katrine Behsert.

- Det er Ann-Synnøve som er primus motor for dette, mens jeg har dratt i noen tråder fordi jeg kjenner mange i Ski. Gårdeier Lars Bjertnæs har gitt oss lov til å stå her. Brød får vi fra SeBra, rundstykker fra Britts Café og maten fra Rema 1000. Bollene får vi fra Berit Kristiansen. Lokale folk engasjerer seg og vi deler ut. Kiwanis kjører vogna vanligvis, men de har ferie nå, så da har gubben min trådt til, sier Katrine Behsert.

Ønsker flere frivillige

31. august i fjor kom vogna på plass, tidsnok til jubileumsfesten på rus- og psykiatriboligene i Finstadveien 8. Etter det har den stått på Rådhusplassen i Ski, men der var det ikke så mange i målgruppen som gikk forbi. Nå er det mange faste ansikter både bak disken og foran.

- Jeg synes dette er et kjempetiltak! Vi vil gjerne ha flere frivillige som kommer og hjelper oss, sier Katrine Behsert.

Det er fullt mulig å støtte den gode saken uten å være rusmisbruker. Sparebøssa på disken tar gjerne imot påfyll, og du kan få med deg suppe til gjengjeld.

Artikkeltags