Gå til sidens hovedinnhold

Rusreformen er for viktig til å legges i skuffen!

Derfor foreslår Høyre, sammen med Venstre, SV, Rødt og MDG, at rusreformen skal fremmes på nytt i Stortinget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det vi vet om norsk ruspolitikk er at den ikke virker. Straff er bare en ekstra belastning, rammer skjevt, og er et hinder for unge mennesker til å oppsøke hjelp. Og det er nettopp hjelp som er den beste medisinen for rusavhengighet og rusproblemer.

Norge ligger på europatoppen for overdosedødsfall, og i fjor var tallene de høyeste på 20 år. Bare i fjor mistet 324 mennesker livet på denne måten. Hver og en av disse menneskene er et bevis på at dagens ruspolitikk ikke fungerer.

Rusreformen bygger på rusreformutvalget som leverte en over 400 sider lang rapport basert på internasjonal forskning. Den konkluderte med at straff ikke fører til et bedre liv for rusbrukere, men økt stigma. Vi har et stort kunnskapsgrunnlag som tilsier at straff skader mennesker med rusproblemer. Det er på tide at vi lytter til fakta.

I Stortinget hadde Arbeiderpartiet og Senterpartiet tidenes mulighet til å stoppe stigmatisering og straffeforfølgelse av mennesker med en avhengighet. Men de valgte skuffende nok å stemme mot rusreformen.

Selv om H, V, SV, MdG og R, ikke har flertall håper vi regjeringspartiene og gjerne FrP vil diskutere rusreformen på nytt og gjennom debatt og dialog sørge for at de rusavhengige får hjelp istedenfor straff.

Kommentarer til denne saken