Gå til sidens hovedinnhold

Gjør russetiden så trygg som mulig

Eksamen og russetid

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

SKI: I 1979 vedtok Arbeiderpartiregjeringen å flytte eksamen til etter russetiden. Hensikten var å dempe russefeiringen, men dette viste seg å være feilslått politikk. Russetiden har ikke blitt begrenset av den grunn; tvert imot, det er nå en større feiring enn noen gang.

Vår oppgave er å gjøre hverdagen enklere for folk flest, og derfor mener vi i Fremskrittspartiets ungdom at eksamen bør flyttes før russetiden, slik at ungdommen kan feire 13 års skolegang når de faktisk er ferdige med de viktigste vurderingssituasjonene og virkelig har noe å feire.

Standpunktkarakterer før eksamen

Vi vil at standpunktkarakterene skal settes før eksamen slik at karakterene ikke lenger vil være en bekymring for russen. Når vi ser at russefeiringen uansett ikke vil dempes, så vil vi gjøre det vi kan for å legge til rette for at russetiden skal bli så bra og trygg som overhodet mulig.

Vi mener også at det er feil at skjenkereglene skjerpes slik at russen ikke lenger kan få nyte medbragt alkohol på offentlige arrangementer, da vi mener at dette vil kunne føre til mange fler private og ukontrollerte arrangementer.

På offentlige treff for russen er det helsepersonell til stede og mennesker som passer på at man får i seg vann og blir passet på dersom man blir overstadig beruset. Slik er det ikke på private arrangementer, og vi er redde for at russefeiringen vil gå over styr med denne lovendringen.

FpU ønsker også å sette ned avgiftene på alkohol og tobakk for å forhindre smugling og bruk av ulovlige rusmidler som er lettere og billigere å få tak i. Vi ser ofte at ungdom skaffer hjemmebrent med høy alkoholprosent, som kan inneholde metanol og andre livsfarlige stoffer, slik at de ikke vet hva de får i seg.

Bør ikke bedrive overformynderi

Dette tror vi at vi kan forhindre dersom vi gjør det billigere å handle på vinmonopolet, der vi er trygge på at varene holder en viss kvalitet.

Vi i FpU ønsker å gjøre vårt for at russetiden skal bli en flott og minnerik feiring som russen vil huske i lang tid. Derfor ønsker vi å legge til rette for at russefeiringen skal bli så trygg og god som mulig.

Dette gjør vi ikke ved å bedrive et overformynderi og forby russen å ha det gøy, men ved å legge til rette for at russetiden skal bli så trygg som mulig.

Kommentarer til denne saken