Onsdag kan russebilen bli kontrollert, helt gratis

TID FOR SJEKK: Russebiler får gratis kontroll på Drøbak Trafikkstasjon i dag og neste onsdag. Russebusser må til Oslo for kontroll.

TID FOR SJEKK: Russebiler får gratis kontroll på Drøbak Trafikkstasjon i dag og neste onsdag. Russebusser må til Oslo for kontroll.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Tendensen tyder på at jentene tar sikkerheten mest på alvor, sier Linda Botten i Statens vegvesen.

DEL

Er du ikke abonnent ennå? Prøv ØB+ og papiravisen i fire uker for kun 99 kroner

FOLLO: Onsdag 13. april, åpner Drøbak Trafikkstasjon for gratis sjekk av russebilene.

– I fjor var det en russebil som mistet bremsene inne i kontrollhallen. De som kjørte den kan være glad for at dette ikke hendte på vei til russetreff på Tryvann, påpeker Linda Botten overfor ØB.

Statens vegvesen legger mye ressurser i gratiskontrollene. Botten tror dette er medvirkende til at vi her i Follo ikke har hatt alvorlige trafikkulykker med russ involvert de siste årene.

– Vi er ydmyke i forhold til interessen russen viser for disse kontrollene. I fjor var 40–50 russebiler innom Drøbak. Vi skulle likevel ønske at guttene kommer sterkere på banen, sier Botten.

Typiske mangler

I tillegg til bremser, har typiske feil ofte med det elektriske å gjøre.

– Russen bygger anlegg, men kan glemme sikring til batteriet som ville forhindret brann. Kabelbeskyttelse i gummi som hindrer gnisninger er også viktig for å unngå brann.

Sikring av materiell er et annet punkt som kontrollørene er opptatt av.

– En basskasse som veier 20 kilo, får en vekt på 1,2 tonn ved en bråstopp i 50 kilometer i timen. Treffer den et menneske, brekker nakke eller rygg, advarer Botten.

Halvparten har feil

Omtrent halvparten av alle bilene som kommer til kontroll, går gjennom ved første visning. De får et oblat som bevis på at bilen er i orden. I mange sammenheng slippes russebiler med oblat raskere gjennom kontroller på veiene.

– Halvparten av dem som kommer til oss, har altså mangler som de må rydde opp i. Russen viser en veldig interesse for å ordne opp, og kommer tilbake når feil er rettet.

Ifølge Botten, er trenden at russebilene blir i stadig bedre stand.

– Det tror vi skyldes oblatordningen. Bilene går jo i arv, og standarden opprettholdes. Russebiler er oftest eldre kjøretøy, så det viktig at de sjekkes jevning.

Onsdagens gratiskontroll gjentas onsdag 20. april. I Drøbak kan russen også delta i en rebusrunde som handler om trafikksikkerhet. De får prøve seg på å snurre rundt i en bilveltsimulator, og de kan teste promillebriller.

Blant dem som får oblat, trekkes to vinnerbiler, som hver får 5.000 kroner i premie.

– Dessuten byr vi på pølser og brus. Dette blir en sosial happening, frister Linda Botten i Statens vegvesen.

 

Artikkeltags