Russebuss utsatt for hærverk: - Vil koste oss flere hundre tusen kroner

Rimelig: Jentene synes de hadde gjort et bra kjøp. - Men det var før hærverket, sukker Celine Dahl og Emilie Teigen

Rimelig: Jentene synes de hadde gjort et bra kjøp. - Men det var før hærverket, sukker Celine Dahl og Emilie Teigen

Artikkelen er over 2 år gammel

Jentene på russebussen «Laze» må punge ut med flere hundre tusen ekstra etter at bussen deres var utsatt for massivt hærverk i Ås. – Nå håper vi bare at politiet finner bevis på hvem som har gjort det, sier Celine Dahl, som har sine mistanker.

DEL

ÅS: De 15 russejentene på bussen, Laze 2018-Follo, fikk en trist opplevelse da de åpnet døren på russebussen i midten av oktober. Noen hadde brutt seg inn og gjort massivt hærverk.

– Vi hadde ingen store verdier i bussen, men det ble blant annet helt maling i loungen, over gulvet, seter ble revet opp, vegger ble revet ned, det ble fylt spylevæske på drivstofftanken og revet av luker utvendig, sier bussjef Celine Dahl fra Ås.

Jentene, som i all hovedsakelig går på Drømtorp og Ås videregående skoler, har jobbet med bussen i halvannet år, og har hatt helt andre planer for bussen enn å måtte starte på nytt igjen. Nå frykter de at både penger og russetid kan gå tapt.

Bussen har i lengre tid stått parkert bak bygget hvor Mekonomen i Ås holder hus. Men da radiatoren skulle skiftes, ble bussen kjørt frem, og ble dermed synlig fra veien. Noe av jentene tror det er grunnen til at pøblene fant frem til den.

Trist: Celine Dahl og Emilie Teigen synes det er kjipt at noen har gått løs på bussen med maling og en stor dose ødeleggelsestrang.

Trist: Celine Dahl og Emilie Teigen synes det er kjipt at noen har gått løs på bussen med maling og en stor dose ødeleggelsestrang. Foto:

Må sette bort jobben

– Vi er bare 15 jenter og har fra før nok å gjøre, så vi blir nødt til å sette bort jobben. Alle vet at alt som har med russetid, blir dyrere jo nærmere mai du kommer. Det kommer til å koste oss flere hundre tusen. Noe vi ikke hadde lagt inn i  budsjettet.

Nå regner russejentene med å måtte sette seg i gjeld for å lande bussprosjektet.

– Vi var heldige med busskjøpet, så den ble i utgangspunktet kjøpt for en rimelig penge. Totalbudsjettet var lavt i forhold til mange andres, sier Emilie Teigen.

Utenfor bussen ble det funnet flere tomme kanner med vindusspylerveske og lokket til drivstofftanken var av, så jentene føler seg ganske sikker på at det er helt flere liter spylevæske på tanken.

– Nå håper vi bare at motoren ikke har tatt skade av hærverket, da blir det fort et par hundre tusen til i ekstrautgifter, mener Dahl.

Arbeid: Det skal mange timer med jobb til for å få bussen i nogenlunde stand. - Vi har ikke høye krav, men bussen må tilfredstille kravene til Statens vegvesen, sier Celine Dahl og Emilie Teigen

Arbeid: Det skal mange timer med jobb til for å få bussen i nogenlunde stand. - Vi har ikke høye krav, men bussen må tilfredstille kravene til Statens vegvesen, sier Celine Dahl og Emilie Teigen

Har to mistenkte

Hun har allerede to mistenkt for hærverket, og har formidlet navnene videre til politiet.

– Jeg har vært til samtale hos politiet, men foreløpig synes politiet at bevisene vi har, fremlagt er for svake. Nå har jeg hørt om en video som skal ha blitt filmet under hærverket og jeg har vært i kontakt med noen som har sett den. De sier det fremgår i videoklippet hvem som står bak hærverket.

På Facebook-siden til «Ås kommuners venner» har jentene lagt ut et lite rop om hjelp. Her skriver de om hendelsen og avslutter innlegget med en aldri så liten oppfordring:

«Vi vet at dette er vår sak, og det angår ikke noen andre, men håper også at dere kan prøve å se det fra vårt perspektiv. Vi hadde virkelig satt stor pris på all hjelp slik at vi har en sjanse til å få bussen opp og gå til russetiden. Om du vil hjelpe, så kan du Vippse til: 93215330".

– Foreløpig har vi ikke fått den store responsen, men det er faktisk noen jevnaldrende som har vippset noen hundrelapper til oss. Det setter vi stor pris på, smiler jentene.

Finans Norge gjorde i 2015 en spøreudersøkelse  hos russen i Akershus, Bergen, Nordland og Oslo. Her kom det blant annet frem at om lag 1/3 av russen er medeier i en russebuss, og i gjennomsnitt betaler de inn 30.000 kroner hver til bussen. Mange ungdommene finansierer feiringen ved egen jobb og ved å være med på dugnad. En del bruker også egne sparepenger, og dessuten er foreldrene en viktig finansieringskilde. Det er svært få som låner penger for å finansiere russefeiringen.

Artikkeltags