KOLBOTN: Politiet i Follo har i forbindelse med årets russefeiring endret rutiner, og har nå en større oversikt og kontroll over hvilke busser som har hva på seg og hva de enkelte bussene har gjort.

– Det er ikke like rett frem som tidligere år. Det er det mange som er fornøyd med, men kanskje ikke russen, sier politiavdelingsleder, og seksjonsleder for nærpolitiet ved Follo politistasjon, Marius Gunnerud, til ØB.

Og helt riktig, russen tilknyttet Oppegård-bussene «Screw» og «Tørst» er ikke fornøyd med politiet. Natt til tirsdag ble «Screw» avskiltet, uten at de fikk en advarsel samme natt.

– Vi føler at vi har vært imøtekommende med politiet, og har fulgt de reglene og påleggene vi har fått. Men vi føler ikke at vi har fått noen særlig sjanser tilbake, sier Adam Alexander Kløkstad fra bussen «Screw».

Da de ble avskiltet natt til tirsdag skal de ifølge Kløkstad ha fått beskjed om at det var fordi de tidligere hadde fått pålegg. At de hadde fått pålegg bekrefter Kløkstad, men etter helgens russetreff i Stavanger har det ifølge ham vært stille fra bussen i Follo i mange dager.

Hadde andre forventninger

Det er ikke bare Kløkstad som er skuffet over samarbeidet med politiet under årets russetid. Også Emma Helen Sæve og Martine Dokken på russebussen «Tørst» opplever at politiet er for strenge med russen. De påpeker at de ikke ønsker å være sutrete og strenge, men savner mer veiledning og samarbeid med politiet.

– Jeg føler at de har en dårlig innstilling til oss, og vi opplever at politiet har vært ute etter oss fra starten og ikke gir oss en sjanse, sier Sæve.

Hun påpeker at russen i år har unngått forsøpling og ikke har hatt verken narkotika- eller voldssaker tilknyttet seg. I tillegg har de, etter anbefaling fra politiet, innført «edrusjefer» på bussene. Det vil si at én til to russ på hver buss er edru hver natt, de har ansvar for at alle har det bra, hvor de kjører og snakke med politiet dersom det er nødvendig.

– Når vi har fått pålegg har vi dempet oss, vi har til og med dratt hjem. Vi skjønner jo at det er kjipt for andre, og vi prøver å tilrettelegge, men når de kommer med avskilting med en gang så føler vi oss litt tråkka på, sier Sæve, og legger til at russen ikke ønsker å plage noen eller holde naboer våkne.

Hun hevder at «edrusjefen» ved en enkelt anledning fikk beskjed av politiet om at dersom bråket ikke stoppet ville vedkommende bli anmeldt.

– Det er skummel advarsel å si til unge jenter at de kan få fremtiden ødelagt, sier Sæve.

Les politiavdelingsleder, og seksjonsleder for nærpolitiet ved Follo politistasjon, Marius Gunnerud, sitt svar lenger ned i saken.

Vil ha et bedre samarbeid

Martine Dokken mener at politiet er for strenge. Dersom de blir avskiltet i løpet av de neste dagene kan russetoget på 17. mai på Kolbotn ryke.

– Vi ønsker ikke å gå imot politiet, eller folk som ønsker å sove. Absolutt ikke, men vi har veldig lyst til å samarbeide, sier Dokken.

Hun forstår at politiet må gjøre jobben sin når naboer klager på bråk, men etterlyser bedre kommunikasjon. Tirsdag publiserte Oppegård-russen et felles innlegg i Facebook-gruppen «Det skjer på Kolbotn ...», der de ber om at naboer som plages tar direkte kontakt med russen.

«Da tar vi selvfølgelig hensyn til dette! Ellers gleder vi oss masse til å se alle festglade Oppegård-innbyggere i russetoget 17. mai», skriver de i innlegget. Kommentarene har siden rast inn, og skal vi tro de har lokalbefolkningen en noe annerledes oppfatning enn politiet.

Bildeserie

Se hvem som var på Russens dag på Tusenfryd 4. mai 2022

Nå håper Kløkstad, Sæve og Dokken at de slipper avskilting i forkant av årets 17. mai-feiring, slik at russetoget kan gå som normalt gjennom Kolbotn.

– Vi har gledet oss til å se barna, det er et høydepunkt. Jeg husker selv at jeg sto der på Kolbotn og så russetoget da jeg var barn. Det blir en stor skuffelse hvis vi ikke får vært med, og mange barn blir nok skuffet, sier Dokken.

Kløkstad håper at bussen hans slipper en ny avskilting når de får skiltene tilbake på fredag.

– Etter to år med pandemi blir russetoget en fin måte å vise at ting er normalt på. Vi har ikke lyst til å rulle i Follo, fordi vi føler at hver gang vi møter politiet blir vi fratatt ledninger eller avskiltet.


Berømmer russen

Politiavdelingsleder, og seksjonsleder for nærpolitiet ved Follo politistasjon, Marius Gunnerud benytter samtidig anledningen til å skryte av årets russekull, som ifølge ham har fått langt færre klager enn tidligere russ. De har også færre volds- og straffesaker enn tidligere år. Ifølge Gunnerud har samarbeidet mellom politiet og årets russ vært bedre enn tidligere kull.

– Vi har vært tettere på russen enn tidligere, og startet tidlig med å holde foredrag for dem om hva som er retningslinjene og hvilke konsekvenser som gjelder, sier Gunnerud.

Kollektivt ansvar

Han vil ikke uttale seg om enkeltsaker- og påstander, men sier på generelt grunnlag at ingen blir avskiltet uten advarsler. De gangene politiet har avskiltet russebusser er det fordi de har fått gjentatte klager og pålegg om å dempe seg og endre adferd, forteller Gunnerud til ØB.

– Vi har begynt med å ta komponenter til lydanlegget for at ikke det skal lage for mye lyd. Når de dagen etterpå fortsetter å lage for mye lyd og ødelegge natteroen for beboerne har vi gått til det steget at vi har tatt skiltene, forklarer Gunnerud.

Et tidligere pålegg om å for eksempel dempe seg nullstilles ikke ved midnatt, dermed får de bussene som politiet mener lager mest støy i russetiden flest konsekvenser.

På spørsmål om bussenes «edrusjefer» risikerer anmeldelse dersom støy ikke avtar etter pålegg svarer Gunnerud nei.

– Vi har vært tydelig på at det er bussjåføren som er ansvarlig. Sjåføren har ansvar etter vegtrafikkloven, og har et klart ansvar. Bussjefene og de som eier bussene har et ansvar de òg, men det er primært bussjåføren som har et problem hvis de fortsetter å rulle rundt og støye.

I tillegg har hver enkelt person et ansvar for å etterkomme pålegg fra politiet, men ingen har ansvar for samtlige enkeltpersoner på en buss.