FOLLO: Fredag skal det bli skikkelig gufsete vær i Follo og i Oslo, og det er sendt ut gult farevarsel med snø i både Oslo, Follo og resten av Viken.

Dette vil få følger for deg som skal reise kollektivt, og i ei pressemelding, ber nå reiseselkapet Ruter folk om å være på vakt.

– Meteorologisk institutt varsler gult farevarsel om snø i Oslo og Viken.Ruter ber derfor de som skal ut og reise kollektivt om å beregne ekstra god tid. Det kan forekomme større driftsforstyrrelser med hel og delinnstillinger i kollektivtrafikken. Vi gjør oppmerksom på at reisegarantien ikke er gjeldende ved slike forhold, skriver Ruter i ei pressemelding.

Uansett bør du kanskje sjekke Ruters reiseplanlegger denne dagen før du reiser ut, og det har fra enkelte hold blitt anbefalt at du kanskje bør vurdere hjemmekontor, derssom du har muligheten til dette.

Slik blir været

En kjapp titt på yr.nos værvarsel for fredag, viser at det kan bli skikkelig utrivelig. Allerede torsdag kveld begynner det å snø; og ifølge Yr.no kan nedbøren begynne allerede i 18-tiden torsdag kveld. Og så fortsetter det gjennom hele natten og store deler av fredagen, før det etter hvert går over til plussgrader og regn. Samtidig skal det blåse godt, opptil seksten sekundmeter i kastene midt på natten natt til fredag ifølge Yr.no.

Med andre ord ligger det an til nok et døgn med utfordrende forhold på veiene.

ØB har tatt en prat torsdag med vakthavende meteorolog Ingrid Berntsen ved Meteorologisk institutt om hva vi kan vente oss av snøvær i Follo.

– Det starter i løpet av kvelden i dag, gjennom natta og første del av morgendagen. Så gir det seg gradvis mens temperaturen stiger.

Vil variere

Akkurat hvor mye som kommer i hvilken nedbørsform, er litt vanskelig å si, og det vil variere litt.

– Det vil nok være mye som kommer som snø i natt, og gå over til regn i løpet av morgendagen. Det blir litt variabel nedbørsform, men det kan komme noen centimeter med snø i løpet av perioden.

I farevarselet er det melt opptil 25 cm med snø.

– Men det går over til regn etter hvert, og en del vil forsvinne på den måten.

Skal man ut og ferdes torsdag kveld, natt til fredag og fredag, har hun et klart råd:

– Vær obs på vanskelige kjøreforhold.

I tillegg til at snøen i seg selv kan skape problemer, blir det slapsete og glatt ved overgangen til regn.

– Det meste av nedbøren gir seg litt utpå kvelden fredagen, sier hun, og påpeker at man generelt bør være godt skodd og etter forholdene, beregne ekstra tid.

I tillegg vil det altså blåse en del.

– Det vil være godt med vind fra i kveld og natt.

Sol og plussgrader

Lørdag ser betydelig roligere ut:

– Da blir det lange perioder med sol, og 6-8 grader, så da kan det smelte en del også. Søndag kommer det noe nedbør igjen, men der er det også variabel nedbørsform.

Amta har snakket med operasjonsleder Pål Bjelland i Øst politidistrikt om været som er på trappene:

– Skal du skrive om snøværet? Da kan det være greit å fortelle om slutten av sesongen og slitte piggdekk. Mandag var det to på Romerike som kjørte av veien, hadde blankslitte dekk og mistet førerkortene som følge av dette, advarer han.

Han regner med at det kan bli et hektisk døgn.